Ovo je najčešći oblik prevare na internetu. Stručnjak naveo savjete za zaštitu

Tehnologija 07. pro 202210:25 0 komentara
kompjuter, miš, laptop, surfanje, internet
Shutterstock/ilustracija

IT stručnjak Marko Rakar gostovao je u Novom danu i, među ostalim, dao nekoliko savjeta kako se zaštititi na internetu.

Što se tiče upozorenja banaka klijentima, da pripaze na prijevare, Rakar je rekao da su te kibernetičke i računalne prijevare jedne od najčešćih uopće.

PROČITAJTE JOŠ

“Nemate direktni kontakt s drugom stranom. Ako zaprimite poruku koja se čini legitimna, ljudi vrlo često vrlo površno čitaju te poruke i ne razumiju da su dobili poruku iz trećeg izvora, a ne iz svoje banke pa kliknu na link i kad to naprave već je kasno i treća osoba je ili dobila uvid u njihove osobne podatke ili je instalirala maliciozni program koji im uzima korisnička imena, passworde. Taj tip prijevare je sve češći i češći, to je treći najčešći oblik prijevare u Hrvatskoj i svi moramo biti spremni na to”, rekao je.

Rakar je dao i nekoliko savjeta kako se zaštititi.

“Treba koristiti iznimno dugačke lozinke, od 14, 15, 16 znakova ili više te gdje god je moguće koristiti multifaktor autentifikaciju pa onda ili imati token da potvrdite i ulogirate se. Jako pazite na linkove koje vam šalju jako generički servisi. Ako vam se banka javi da morate resetirati password, budite iznimno oprezni jer to najčešće nije točno”, rekao je informatički stručnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!