Samsung najavljuje 151 milijardi dolara ulaganja u proizvodnju čipova

Biznis 14. svi 202111:27 > 11:27
samsung, mobitel, telefon, smatrphone
Foto: Pixabay

Južnokorejski div Samsung Electronics odlučio je zbog globalne nestašice dramatično povećati ulaganja u tehnologiju proizvodnje čipova, najavljujući 171.000 milijardi wona (151 milijardu dolara) za istraživanja i novi pogon do 2030. godine.

Cilj je ulaganja “ubrzati istraživanja najnovije tehnologije proizvodnje poluvodiča i izgraditi novi pogon”, izvijestili su u četvrtak.

Novi pogon gradit će u kompleksu u Pyeongtaeku, oko 65 kilometara južno od Seula, a radovi bi trebali biti dovršeni u drugoj polovini iduće godine.

Nova ulaganja nadovezuju se na Samsungovu najavu iz 2019. godine o planiranih 133.000 milijardi wona ulaganja u proizvodnju čipova.

Južnokorejska tvrtka ističe da želi biti svjetski lider u proizvodnji logičkih čipova koji se koriste u umjetnoj inteligenciji, mobilnim mrežama nove generacije 5G i autonomnoj vožnji.

Navode da već dvije godine surađuju s inženjerskim tvrtkama, proizvođačima dijelova, dobavljačima opreme i istraživačkim institutima kako bi postigli taj cilj.

Samsung već zauzima istaknuto mjesto među proizvođačima memorijskih čipova, koji se koriste u uređajima poput pametnih telefona, podsjeća dpa.

I drugi veliki proizvođači čipova, poput američkog Intela i tajvanskog TSMC-a, planiraju velika ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta kako bi udovoljili snažnoj potražnji koju je pandemija koronavirusa samo ubrzala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.