FOTO | NASA-ina letjelica snimila veličanstvene prizore Marsa, i par iznenađenja

Tehnologija 29. tra 202317:59 1 komentar
AFP PHOTO / NASA / JPL-Caltech / ASU / HANDOUT

NASA-in helikopter Ingenuity snimio je zapanjujuće predjele Marsa, leteći na visini od 12 metara iznad površine "crvenog planeta". Eksperimentalna letjelica prvo se popela na rub kratera Belva, piše Mashable.

Na fotografijama koje je snimio nalaze se zanimljivi tragovi istraživanja planeta.

Među njima su:

Noge helikoptera: Na desnoj i lijevoj strani fotografije Ingenuityja možete uočiti krajeve dvije noge svemirske letjelice dok lebdi u zraku

Sjenka helikoptera: U sredini desno, desno od male sive stijene, možete vidjeti malu sjenku Ingenuityja na zemlji.

NASA-in rover Perseverance“, koji je sletio s Ingenuityjem u veljači 2021. s primarnim ciljem pronalaska potencijalnih dokaza o prošlom mikrobnom životu na Marsu – ako je ikada postojao. Rover sa šest kotača veličine automobila nalazi se u gornjem lijevom kutu.

Tragovi rovera: Takođe možete uočiti trag velikog robota. Od Perseverance pratite dvije horizontalne linije koje idu desno preko slike. Kotači su metalni, tako da su zaista bučni dok tutnje po Marsovim stjenovitim terenima.

Smeće: Kada su rover i njegov stajni trap naglo pali kroz atmosferu Marsa prije serije izazovnih manevara slijetanja, ostaci poput žica i izolacije bili su razbacani po pustinji. Neposredno ispod rovera možete uočiti ono što NASA naziva „mali komad krhotina“.

Svi veličanstveni pogledi iz zraka Ingenuityja su neočekivani poklon. Planeri misije su se nadali da bi mogli izvući pet letova iz malog helikoptera. Sada je premašio 50, a planirano je mnogo više.

Eksperimentalni istraživač Marsa trenutno leti iznad izazovnijeg terena, regije prepune „dina, gromada i stijena, i okruženog brdima koja bi nas mogla imati za ručak“, objasnio je Josh Anderson, rukovoditelj NASA-ihe operacije Ingenuity prije nekoliko tjedana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.