Nova studija pokazuje da kanabis smanjuje upale koje uzrokuje covid-19

Znanost 22. sij 202113:46 > 14:45 0 komentara
slovenija, koronavirus, covid-19
Jure Makovec / AFP, Ilustracija

Novo obećavajuće istraživanje iz Kanade pokazuje da neke vrste kanabisa pomažu smanjenju specifične vrste upale- nazvane "oluja citokina" - koje izaziva covid-19. 

U studiji koju su proveli istraživači s Pathway Research Inc., Sveučilišta Calgary i Sveučilišta Lethbridge, znanstvenici su koristili umjetnu ljudsku kožu. Model kožnog tkiva bio je izložen UV zrakama da bi izazvao “induciranu upalu”. Potom je model tretiran sa sedam različitih sojeva kanabisa kako bi se vidjela učinkovitost u smanjenju upale.

“Oluja citokina”

Studija je pokazala da kanabis može oslabiti odnosno smanjiti ozbiljnost covida-19. Priljev “protuupalnih citokina”, odnosno “oluja citokina”, može dovesti do akutne respiratorne distresne bolesti i jedan je od glavnih razloga zbog kojeg se može razviti teški oblik covida-19.

VEZANE VIJESTI

“Od svih citokina, TNFα i IL-6 igraju presudnu ulogu u patogenezi citokinskih oluja i vjerojatno su odgovorni za eskalaciju težine bolesti”, navodi se u studiji. Dodatak ekstrakta kanabisa pomaže “u zaustavljanju upale, sprječava fibrozu te može dovesti do remisije bolesti”.

Jedan od glavnih istraživača, Igor Kovalchuk, istaknuo je da je njegov tim godinama proučavao protuupalni potencijal kanabisa. Kazao je da ih ovi rezultati nisu iznenadili:

“Prije pojave covida-19 proučavali smo protuupalni učinak preko 100 sorti kanabisa i identificirali desetke sorti koje imaju snažan potencijal. Čak smo prijavili i nekoliko patenata na njih za uporabu kod RA, MS, upale crijeva i kože i upala usne šupljine.”

Istraživači su za ovu studiju odabrali sojeve koji bi vjerojatno najbolje funkcionirali, “na temelju dugogodišnjeg istraživanja”.

“Naša analiza pokazuje da CBD ili THC sami nemaju isti učinak. Snažno vjerujemo u učinke temeljene na punom spektru. Vjerojatno postoje sekundarni (manji kanabinoidi) i terpeni koji tome doprinose, a u našem radu navodimo da bi jedan od takvih terpena mogao biti kariofilen”, kazao je Kovalchuk za Forbes.

Tri soja kanabisa najučinkvoitija u smanjenju upale

Od sedam sojeva kanabisa korištenih u ovoj studiji, istraživači navode da su tri najučinkovitija. Prema studiji, ova tri soja kanabisa pomogla su smanjiti ove upalne oluje citokina: deregulacija COX2, TNFα, IL-6, CCL2 i drugih citokina i puteva povezanih s upalom i fibrozom.

Kovalchuk ističe da ova tri soja (#4, #8 i #14) koja su se pokazala učinkovitima nije moguće kupiti jer su to “vlasnički kultivari, stvoreni u našem laboratoriju, tako da nigdje ne postoje i još nemaju drugo ime”.

Istraživači zaključuju da ovi protuupalni ekstrakti kanabisa mogu biti korisni dodaci trenutnim protuupalnim metodama za liječenje covida-19, kao i raznim metodama liječenja reumatoloških bolesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.