Znnastvenici otkrili jednostavan način za brže trčanje

Magazin 10. svi 202408:56 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Sportaši uvijek traže način poboljšanja performansi, a prema novoj studiji istraživača Concordije objavljenoj u časopisu "Physical Activity and Nutrition", odgovor bi mogao ležati u brusnicama.

Istraživači su otkrili da je uzimanje dodatka brusnice 28 uzastopnih dana dovelo do primjetnih poboljšanja u performansama i umoru mišića nakon 1500 metara.

Stope reoksigenacije bile su brže, a brzina trčanja poboljšana je za 1,5 posto.

Istraživači su regrutirali 14 elitnih trkača iz Concordijinog sveučilišnog atletskog tima i dva trkačka kluba iz Montreala, koji su izvodili najmanje pet sati treninga otpora tjedno.

Dobili su jednu veliku dozu ekstrakta brusnice dva sata prije utrke. Sportaši su zatim zamoljeni da konzumiraju malu dozu ekstrakta brusnice svaki dan tijekom 28 dana, nakon čega su ponovili utrku treći put.

Osim vremena trčanja, istraživači su mjerili laktat u krvi nakon vježbanja, pokazatelj potencijalnog umora mišića i nedostatka kisika, prenosi Novi list.

Također su povezali trkače s prijenosnim uređajem za blisku infracrvenu spektroskopiju za mjerenje razine oksigenacije mišića prije, tijekom i nakon trčanja.

Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da je 28 dana konzumacije ekstrakta brusnice pokazalo trend povećanja brzine u kronometru od 1.500 metara, ali ne i u kronometru od 400 metara.

Međutim, primijetili su da je nakupljanje laktata smanjeno nakon 400 metara, ali ne i nakon 1.500 metara u usporedbi s osnovnom vrijednošću.

Podaci su također pokazali da ekstrakt brusnice poboljšava čišćenje laktata i potiče sporiju deoksigenaciju mišića.

Dobra vijest: Sve je prirodno

Brusnice su izuzetno bogate polifenolima, prirodnim spojem s antioksidativnim svojstvima. Ove značajke pomažu u zaštiti tijela od štetnih učinaka molekula slobodnih radikala koje proizvode naporna vježba.

Poboljšava izvedbu, ali nije anabolički steroid.

Sportaši mogu postići ovo značajno poboljšanje performansi jednostavnim konzumiranjem više brusnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!