Znate li čemu služi ručka u autu? Nije za pridržavanje u zavoju

Auto 23. tra 202406:58 0 komentara
Hazrat Bilal / Alamy / Alamy / Profimedia

Neki ovu ručku upotrebljavaju za vješanje kaputa, torbi ili odijela ako se radi o nekoj posebnoj prigodi, ali to nije preporučljivo jer se tako može smanjiti vidljivost kroz prozore.

Iznad svakih vrata automobila obično ćete pronaći ručku, a vjerojatno ste oduvijek mislili da je njena svrha da se za nju uhvatite dok vozač naglo skreće u zavojima.

Neki ju čak upotrebljavaju za vješanje kaputa, torbi ili odijela ako se radi o nekoj posebnoj prigodi, ali to nije preporučljivo jer se tako može smanjiti vidljivost kroz prozore.

Ipak, suprotno uvriježenom mišljenju, ručke zapravo nisu namijenjene za te svrhe. Naime, one imaju važnu funkciju za osobe s poteškoćama u kretanju.

Točnije ljudi u invalidskim kolicima ili bilo tko kome nedostaje snage u nogama se može držati za ručku dok se ne namjesti u udoban položaj. Te ručke zapravo djeluju slično kao rukohvati za kupaonicu.

Noviji automobili često nemaju ručke za hvatanje jer neki dizajneri vozila žele da linije krova budu niže, što može biti bolje za aerodinamiku.

To im ne daje puno prostora za ugradnju ručki – budući da tvrdi materijal mora biti na sigurnoj udaljenosti od glave – pa se ponekad ne ugrađuju, prenosi 24sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!