Čaj za novorođenče: Je li sigurno i koje vrste su najbolje za vašu djecu?

Pixabay / Ilustracija

Opreznost pri davanju hrane i pića novorođenčadi potpuno je opravdana, posebice jer je poznato kako male bebe nemaju jednake mogućnosti probavljanja kao odrasli ljudi.

Generalno se tako za djecu ne preporučuje davanje biljnih napitaka, med, matična mliječ za djecu i slično. Međutim, neki prirodni proizvodi pokazali su se kao kvalitetni i poželjni. Takvi su i čajevi za novorođenče koji mogu pomoći s probavom, spavanjem, kožnim i drugim problemima.

Je li sigurno dati čaj za novorođenče?

Jedan od najnježnijih čajeva za novorođenče je čaj od kamilice, ali se niti on ne preporučuje davati djeci mlađoj od šest mjeseci. Jednako se pokazalo i za druge čajeve zbog čega se čajevi ne preporučuju za bebe koje još nisu navršile pola godine života. Smatra se da je u periodu do tada ipak najbolja opcija majčino mlijeko. U nekim situacijama, primjerice nakon bolesti, bebama je potrebna dodatna tekućina. Neka djeca ne žele piti vodu pa se tada mogu polako uvoditi čajevi za bebe u periodu kada lagano uvodite krutu hranu.

Neki čajevi za novorođenčad mogu imati umirujući efekt i sigurni su za bebe, no ne preporučuju se baš za svu djecu. Također, važno je znati dobro dozirati proizvode jer prevelika količina dobrog proizvoda također može biti štetna za dijete i izazvati različite alergije.

Kako davati čaj za bebe?

Posebna opreznost se preporučuje pri prvom davanju čaja za novorođenče jer je važno pratiti reakciju i potencijalne alergijske posljedice. Čajevi se za djecu ne bi trebali zaslađivati rafiniranim šećerom pa je bolja opcija med. Također, čaj za bebe bi trebao biti organski i prirodan. Ako se radi o djetetu od šest mjeseci do godine dana, čajevi bi trebali biti vrlo blagi te se pripremati od sušenih cvjetova, a ne od listova koji u sebi sadrže mnogo više jakih sastojaka.

Kod pripreme čaja za novorođenče treba se koristiti ranije prokuhana voda, a sušeni čaj se u vodi treba držati upola kraće nego kada se priprema za odraslu osobu. Razlog tomu je snaga sastojaka koji bi kod beba trebali biti što blaži.

Međutim, prije davanja bilo kakvog proizvoda djetetu, posebice čaja za novorođenče, obavezno se savjetujte s liječnikom pedijatrom koji će vam dati jasnije informacije o sigurnosti.

Najbolji čajevi za novorođenče

Kako je ranije navedeno, po pitanju čajeva za bebe, najbolja opcija su oni čije podrijetlo znate kako biste bili sigurni da vaše dijete u organizam zaista unosi ono najbolje za njega. Također, za bebe su bolji čajevi koji se rade od sušenih biljaka ili voćnih i cvjetnih plodova jer bi čajevi od sušenih listova biljaka mogli biti previše intenzivni za djecu.

Preporučuje se i izbjegavanje mješavine različitih čajeva jer svaka biljka može izazvati različite reakcije u organizmu. Čajevi koji su se pokazali dobri za bebe su:

  • čaj od kamilice
  • čaj od komorača
  • čaj od šipka

Čaj od kamilice

Smirujući čaj od kamilice za novorođenče se može davati kada beba ima grčeve, osipe ili prehladu, no svakako se preporučuje tek nakon šestog mjeseca života. Blagi čaj od kamilice pokazao se uspješnim pri liječenju probavnih tegoba poput proljeva, nemogućnosti obavljanja velike nužde ili pojačane kiseline. Ovaj čaj može se koristiti i ako dijete nema tegobe tako da olakša uspavljivanje i poboljša san.

Nuspojave čaja od kamilice se mogu pojaviti, no najčešće se radi o slabim reakcijama poput osipa, oticanja lica i mučnine. Rijetka, ali moguća nuspojava je i anafilaktički šok. Ako beba već ima određene alergije, posebice alergije na neke biljke, savjetuje se izbjegavanje biljnih čajeva.

Čaj od komorača

Komorač kao čaj za novorođenče može biti siguran ako se daje u manjim količinama. Bogat je vitaminom A i C te nekoliko različitih spojeva B vitamina. Utjecaj čaja od komorača za bebe vidljiv je u smanjivanju pojave prehlada i viroza jer ima antimikrobna svojstva te omogućava zaštitu stanica od patogenih loših spojeva. Kao i čaj od kamilice, čaj od komorača dobro djeluje na probavu tako da smanjuje vjetrove, konstipaciju i bolne grčeve.

Ako želite prenijeti dobra svojstva ovog čaja za novorođenče, a dijete još nema pola godine, može ga piti majka pa kroz mlijeko dio blagotvornih svojstava prenijeti djetetu.

Čaj od komorača radi se od sjemenki i sušenih listova koji se trebaju dobro prokuhati. Priprema se tako da sušene sjemenke i listove komorača dodate u proključalu vodu i ostavite ih tako oko deset minuta. Sjemenke se ne smiju davati bez ranije pripreme već se konzumira samo voda u kojoj su se prokuhale. Drugi način je da ostavite osušene sjemenke komorača u vrućoj vodi preko noći.

Čaj od šipka

Ovaj čaj za bebe može pomoći u razvoju djeteta te poboljšavanju cjelokupnog stanja organizma. Čaj od šipka sadrži vitamine B, C i K te cink i više od 150 antioksidanasa. Ovi spojevi važni su za izbacivanje slobodnih radikala i toksina koji mogu oštetiti stanice u tijelu.

Čaj od šipka ne bi se trebao davati djeci mlađoj od šest mjeseci. Njegovo djelovanje se najviše osjeti kod povraćanja i proljeva te drugih potreba za smirivanje probave. Pozitivno djeluje i na dišne probleme i bolesti, ali i generalno jačanje imuniteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.