Šeširići za dojenje: Zašto se točno koriste i koje su im prednosti i nedostaci?

Majka i dijete 16. ruj 202115:43 0 komentara
dojenje, mama, beba
Pixabay

Dojenje označava hranjenje bebe, ali i uspostavljanje kontakta majke i djeteta. Preporuča se dojiti prvih šest mjeseci djetetova života, a kasnije uvoditi drugu hranu te nastaviti s dojenjem kroz prvu godinu, ako je to moguće.

Dojenjem dijete dobiva potrebne nutrijente iz majčinog mlijeka koji su bitni za njegovo zdravlje. Ipak, dojenje sa sobom nosi i mnogo problema za majku u vidu bolova ili problema s bradavicama. Kao rješenje se javlja pomagalo – šeširići za dojenje.

Što su šeširići za dojenje?

Šeširići za dojenje su se prvi puta koristili još u 16. stoljeću. To su male silikonske ispupčene navlake koje se prilijepe uz bradavice i areolu dojke. Šeširići su tanki i dolaze u više veličina kako bi žena mogla odabrati pravi s obzirom na veličinu svoje bradavice.

Kako dijete odrasta, tako je potrebno i promijeniti veličinu šeširića. Najčešće se koriste kod pojave raznih problema s dojenjem kao što su: bol i oštećenje bradavica ili kod malih, ravnih te uvučenih bradavica. Jednako tako se mogu koristiti i kada beba ima problema s dojenjem.

Kako se koriste šeširići za dojenje?

Kako bi se lakše stavili na dojke, preporuča se namočiti ih toplom vodom. Potom se prislone na bradavicu, pazeći da šeširić dobro sjedne, a tek onda se kreće s dojenjem. Važno je napomenuti kako je šeširić samo privremena pomoć dok se bradavice i dojke ne oporave te ga kasnije treba prestati koristiti. Šeširić za dojenje se treba redovito čistiti nakon svake upotrebe toplom vodom i blagim sapunom te dobro isprati, nakon čega se suši na zraku i drži u čistoj posudi.

Zašto su šeširići za dojenje dobri?

Šeširići za dojenje su dobri jer omogućavaju dojenje bez bolova i neugode za majku, stvarajući mali razmak između bradavice i djetetovih usta. Jednako tako, dovoljno su mali da dijete i dalje bude u kontaktu s majkom tijekom sisanja, odnosno da njegova koža dodiruje kožu majke. Šeširići zapravo služe kako bi dijete naučilo pravilno sisati, a kasnije se više ne trebaju koristiti. Na ovaj način majka može nastaviti dojiti. Ipak, ne moraju ga koristiti sve majke, već samo one koje imaju navedene probleme.

Dakle, prednosti su:

· dijete je svejedno u kontaktu s majkom

· uče dijete sisati

· ublažavaju bolove dojki

Koji su nedostaci šeširića za dojenje?

Glavni nedostatak je što dijete može dobiti manje mlijeka nego što je potrebno, ako se šeširić krivo koristi ili ako dijete ne može pravilno sisati kroz šeširić. Postoji i opasnost za majku koja zbog začepljenih mliječnih kanala može dobiti mastitis, odnosno upalu dojke. Još jedan nedostatak je navika dojenja sa šeširićima. Ovdje je potrebno postepeno odvajati se od šeširića tako da se dojenje započne sa šeširićem, a kod otpusta mlijeka se šeširić udalji. Kod nekih majka će ovaj postupak trajati dulje i to je normalno.

Dakle, nedostaci su:

·navika na šeširić i nemogućnost dojenja bez njega

· dijete dobiva premalo mlijeka i gubi na težini

· pojava mastitisa

Koja je cijena šeširića za dojenje?

Cijena se kreće od 50 kuna do 150 kuna, ovisno o proizvođaču, trgovini i veličini šeširića (S, M ili L), a može se kupiti u drogerijama, ljekarna i specijaliziranim trgovinama.

Zaključak

Šeširići za dojenje pomažu kod problema koji se javljaju kod dojenja, kao što su ravne bradavice ili bol u dojkama. Važno ih je pravilno koristiti, ali i uzeti u obzir kako se radi samo o privremenom rješenju ovih problema i kako se s vremenom treba prestati koristiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.