Čovjek je ugrizao psa! Suci presudili protiv političara, a za slobodu medija

N1 Komentar 19. srp 202221:36 > 22:02 0 komentara
N1

U novinarskim školama i fakultetima širom svijeta studenti će često čuti kako nije vijest kada pas ugrize čovjeka nego obrnuto. E pa, danas imamo vijest, i to dobru, iz kategorije: Čovjek je ugrizao psa! U sudaru političara i prava na slobodu medija – hrvatski suci ustali su u obranu slobode medija.

Suci Vrhovnog suda Damir Kos, Perica Rosandić i Marin Mrčela odlučili su preinačiti kaznu koju je Županijski sud u Osijeku odredio za političara, bivšeg saborskog zastupnika Franju Lucića. Umjesto rada za opće dobro – koji mu je zbog poodmakle dobi i činjenice da je otac četvero djece dosudio sud u Osijeku – suci vrhovnog suda odlučili su da Lucić ide u zatvor na godinu dana! Zašto – jer je u vrijeme dok je novinari Dragi Hedlu nudio mito, Lucić bio ni više ni manje nego – saborski zastupnik.

VEZANA VIJEST

E pa, naravno da to treba biti zatvor, a ne rad za opće dobro. Za opće dobro mogao je i trebao raditi kao zastupnik, za to je bio plaćen – a ne da zgrće imovinu i novinare ušutkava mitom.

Svaka je sudska presuda poruka ne samo osuđeniku nego i cijelom društvu. Toliko važnih poruka poslano je ovom odlukom Vrhovnog suda: da je mito novinaru više nego obično podmićivanje, da je mito novinaru napad na demokraciju samu, da je to zlodjelo kakvo političar ne može oprati pranjem suđa za javno dobro.

Ova je presuda važna tim više jer dolazi nakon godina i godina u kojima su sudovi u Hrvatskoj novinarima poručivali da je gotovo svačija intima, privatnost i dušobolja važnija od prava javnosti da zna.

Gotovo 1.000 novinara u Hrvatskoj u ovom trenutku strepi od pravorijeka zbog tužbi koje su protiv njih pokrenuli mahom političari, biznismeni, suci. Na nedavnu sugestiju šefa Vrhovnog suda sucima da budu suzdržani prije nego što tuže novinare, baš je sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela ironično otpovrgnuo: “Ma najbolje da u Ustav napišemo da se novinare ne smije tužiti”.

Naravno da smije, ali se ne smije obijesno parničiti kako bi se utjeralo strah u kosti i novinarima i urednicima i čitavim redakcijama. Hvala sudskom vijeću Vrhovnog suda na ovakvoj odluci.

Za vraćanje stvari u pravi balans strašno je važno to što će jedan političar odrobijati napad na slobodu medija na koju je nasrnuo na legendarno ljigav način.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.