Embargo na uvoz nafte iz Rusije podigao bi cijene u nebo. Rješenje možda postoji

N1 Komentar 08. ožu 202208:38 > 08:58 1 komentar
gorivo, benzinska postaja, cijene goriva
Pixabay / Ilustracija

Donosimo jutarnju analizu našeg reportera Ivana Hrstića.

Vlada je u ponedjeljak odlučila fiksirati maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjiti trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi se ublažio rast cijena. Naš Ivan Hrstić komentirao je situaciju na tržištu energenata. Možemo li očekivati još više cijene goriva u budućnosti?

Očito da možemo, kaže Hrstić.

vezane vijesti

“Na cijenama premium goriva vidimo u kojoj zoni bi se nalazila cijena goriva da nije bilo intervencije Vlade. To je samo početak, a Vlada može samo ublažiti onaj prvi udarac i malo ‘smanjiti bol’ onoga što će uslijediti. Vlada to nema pod kontrolom, nije ovo lokalni nego globalni poremećaj. Vlada može smo smanjiti prihode koji ulaze izravno u proračun. Ograničen je prostor, zato će u budućnosti sigurno cijene i dalje rasti. Ovo je kao airbag koji može ublažiti udarac, ali do sudara će sasvim sigurno doći”, objašnjava.

“Morat će se i dalje raditi na tome. Sama najava embarga na uvoz nafte iz Rusije podiže cijene u nebo jer na tržištu nema količina koje to mogu zamijeniti. Eventualno bi to mogao riješiti dogovor Iranom, ali ni to neće doći preko noći”, zaključuje naš reporter.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.