Kad je u pitanju pad drona, Hrvatska mora shvatiti da ozbiljna država košta

N1 Komentar 13. tra 202210:02 0 komentara
N1, Ilustracija

Donosimo jutarnju analizu našeg Ivana Hrstića.

Županijsko državno odvjetništvo danas će objaviti rezultate istrage o padu letjelice u Zagrebu.

Mislim da nećemo dobiti odgovor na dva pitanja – ako je bila bomba, je li eksplodirala i je li Zagreb bio slučajni ili stvarni cilj pada letjelice. Vjerojatno će se potvrditi navod koji je izrekao i premijer, da je u prostoru za fotorgafsku opremu za zračno snimanje bila smještena bomba, koja je inače teška oko 120 kilograma i sadrži četrdesetak kilograma eksploziva, a je li eksploiziv bio u bombi, jedno je od pitanja.

Bit će neobičnije ako se utvrdi da eksploziva nije bilo.

Najvažnije pitanje jest tko je lansirao letjelicu i s koje lokacije, a prema onome što znamo, lako je moguće da tog odgovora neće biti. Po sadašnjim podacima, na radarima je uočena pravocrtna trajektorija letjelice, možemo pretpostaviti da je poletjela negdje iz ukrajinske Vinice, ali ne mora značiti da je putanja bila pravocrtna, mogla je i skrenuti, u dometu je južna i jugozapadna Bjelorusija i sjeverna Moldavija, koja je već nekoliko desetljeća u rukama Rusa.

Ono što najviše zabrinjava je da je 50 minuta letjela preko tri zemlje članice NATO-a, da su je zabilježili radari i da apsolutno nitko nije reagirao, pogotovo nisu reagirali Mađari.

Hrvatska to mora shvatiti kao zadnje upozorenje u trenutku kad na rubovima Europske unije plamti rat za koji se stalno nagađa da bi se, barem teoretski, mogao pretvoriti u Treći svjetski rat, mora shvatiti da nema zrakoplvoe i protuzračnu obranu i da se mora prilagoditi stvarnosti. Ozbiljna država košta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.