Komentar Nataše Božić Šarić: Licemjeri i negativci u premlaćivanju migranata

N1 Komentar 10. lis 202109:10 > 13:21
Izvor: N1

Donosimo jutarnji komentar naše Nataše Božić Šarić.

Ministar je šokiran, a ja zabrinuta, stvar se mora rigorozno istražiti.

U ovoj je rečenici sadržana reakcija resorne europske povjerenice Ylve Johansson na snimke s europske vanjske granice, one između Hrvatske i BiH koju ste upravo vidjeli.

Formulacija ujedno ne može biti licemjernija. Hrvatski ministar je šokiran, a europska ministrica zabrinuta – nakon desetaka i desetaka vrlo ozbiljnih upozorenja nevladinih organizacija, nakon priča koje su objavljivali BBC, Guardian, nakon brojnih fotografija pretučenih migranata, nakon izvješća liječnika koji ih liječe. Nikakvom šoku ni nevjerici nema mjesta, razlika između prije i sada je jedino u tome što je ova snimka snimljena televizijskom kamerom (na čemu hvala svim uključenim kolegama novinarima iz svjetskih redakcija).

Tu sninmku stoga nije lako dezavuirati i odbaciti kao montiranu u migrantskoj produkciji.

Bez ikakve želje da eskulpiram ljude koji su za par tisuća kuna veće plaće na terenu batinali migrante, debelo su veći negativci oni koji su im u prethodnim situacijama davali potporu i zaštitu zataškavajući zlostavljanje migranata, a sad kad to više nije moguće – okrenuli im leđa.

Poruka za policajce na terenu je kristalno jasna, Vi koji znate kakve zapovjedi i od koga dobivate, sada znate i da kad nastupi s*anje – nemate zaleđe u nadređenima. Pa dalje po svojoj savjesti, i po zakonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar