Mnogi smatraju da Vlada prijeti praznom puškom. Zašto mjere nije uvela prije?

N1 Komentar 05. sij 202309:04
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu našeg Ivana Hrstića.

Mnogi, kad je u pitanju uvođenje eura i poskupljenja koja ga prave, smatraju da Vlada prijeti praznom puškom kad govore o mjerama koje će uvesti da bi to spriječili, ali očito je da Vlada ima alate u rukama.

Pitanje je zašto ih nije primijenila još prije ove krize, kad su mnogi upozoravali da će biti problema. Možda bi i inflacija bila niža da se to držalo pod kontrolom. Ovaj dominoefekt doveo je do trenutačne stope inflacije koja nije na razini država u eurozoni. U eurozoni inflacija ima negativan trend, cijene hrane opadaju dok je iluzorno očekivati da će se takvo nešto dogoditi u Hrvatskoj.

Da je Vlada ograničila trgovačke marže i kontrolirala ih na način kao što su se kontrolirale cijene goriva, da se, primjerice, propiše da marže mogu porasti samo jednom mjesečno i za određeni postotak, onda bi taj rast bio usporen.

Očito je da Vlada ipak razmišlja o tome da uvede mjere koje bi mogle nešto promijeniti. Rekao bih da je Andrej Plenković gotovo osobno doživio kao uvredu ovo što su napravili neki trgovci, proizvođači, ugostitelji i ostali, a možda i s pravom. I mi smo, kao obični mali ljudi i potrošači, kao uvredu doživjeli to što nas u nekima od tih mjesta gdje svakodnevno kupujemo doživljavaju kao idiote i stavljaju cijene koje ne mogu imati nikakvog ekonomskog opravdanja.

Iako kažu da je smiješno govoriti o poskupljenju jer je ovo tržišna situacija, ovo nije uobičajena tržišna situacija, a povod svemu je rat u Ukrajini. A ako smo već pokušali nalijepiti etiketu onima koji su dobrim poslovanjem zaradili više i od njih uzeli nekakav krizni porez, možda je ovo trenutak da se uzme i od onih koji su neopravdano podigli marže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar