N1 komentar: Beroševi presedani

N1 Komentar 26. stu 202309:12 1 komentar

Donosimo komentar naše Mile Moralić.

Lina Budak, odvjetnica i pacijentica koja je javno govorila o tome da joj sedam mjeseci nije uručen nalaz koji potvrđuje da ima rak, pozvala je ministra zdravstva Vilija Beroša na javno sučeljavanje.

Dosta joj je kaže, da iznosi neistine i blati je. Pitali smo mi ministra u petak hoće li se odazvati. Rekao je da neće jer bi to bio presedan.

Kao da dosad nije bilo presedana u zdravstvenom sustavu. I slučaj Budak, podsjetimo, nazivali su presedanom i tvrdili da se nikad nikom ni prije ni poslije nije dogodio. Bit će da je ipak važnija ova druga rečenica: “Trebala je doći u ministarstvo, a ne u medije i riješiti svoje probleme”. Kao što ga je Mirela Čavajda trebala nazvati na mobitel. Ili kao što je pokojni kolega Matijanić trebao nazvati nekoga u splitskoj bolnici i dogovoriti svoj prijem. Zanimljivo. Neka ministar još jednom o ovome razmisli.

Ipak, slučaj Budak doveo je i do male pobjede nad sustavom. Nakon izvještaja pučke pravobraniteljice da Lina Budak nije dobila jasnu uputu o nalazu, da su im procedure diskriminatorne, a da je hajka na nju bila odvraćujuća za sve druge koji se žele požaliti na zdravstvo, KBC Sestre milosrdnice ipak će mijenjati neke stvari.

Nalaz će ići obiteljskom liječniku, postojat će pisani trag o uputi za podizanje nalaza, za to će se dati termin koji će pacijentu stići SMS-om kao podsjetnik. Mijenjat će se upute za pretrage za žene u perimenopauzi.

Promjene su za svaku pohvalu ali služe i kao podsjetnik ministru da sve nije bilo u redu. Nije. A za ovaj mali administrativni potez perom bila je potrebna velika hrabrost i upornost teško bolesne žene koja nije pustila da je ušutkaju već je strpljivo razotkrivala kako funkcionira sustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare