N1 komentar: Hoće li presuda Vrhovnog suda za Inu-MOL pomoći RH u arbitraži?

Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Katarine Brečić.

Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu u slučaju INA-MOL te bivšem HDZ-ovom premijeru Ivi Sanaderu odredio zatvorsku kaznu od 6 godina, a predsjedniku Uprave MOL-a, Zoltu Hernadiju, 2 godine.

Suđenje INA-MOL već 10 godina opterećuje odnose između Hrvatske i Mađarske, prvenstveno zato što se Mađarska i njen premijer Viktor Orban predstavila na način da nema namjeru izručiti Hernadija kako bi sudjelovao u pravosudnim postupcima u Hrvatskoj niti ga na bilo koji način inkriminirati ili involvirati u pravosudne postupke koji su se ovdje vodili dugi niz godina.

Hrvatska i Mađarska ipak su pronalazile načine kako surađivati, bez obzira na ovo pitanje, pa tako imamo primjere u Europskom parlamentu, kad su hrvatski europarlamentarci glasali protiv ili suzdržano kad je Bruxelles htio nametnuti određene sankcije Mađarskoj zbog nepoštivanja europskog prava, a zauzvrat je Mađarska odblokirala pristup Hrvatske OECD-u.

Ovo će pitanje i dalje nastaviti opterećivati odnose dviju zemalja, zato što se vodi arbitražni postupak u Washingtonu. Hrvatska je jedan arbitražni postupak izgubila, zato je na Badnjak 2016. premijer Andrej Plenković najavio da će Hrvatska otkupiti mađarski udio u Ini. No, sada je fokus na postojećoj arbitraži u Washingtonu i Plenković je rekao da će presudu Vrhovnog suda uvrstiti u postupak i da vjeruje da će to pomoći Hrvatskoj u daljnjem postupku.

Kako Sanaderovi, tako i Hernadijevi odvjetnici najavljuju tužbu Ustavnom sudu, jer su nezadovoljni presudom. Sanaderovi odvjetnici najavljuju da će se, ne bude li Ustavni sud presudio u njihovu korist, obratiti Europskom sudu za ljudska prava.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar