N1 komentar: Izbor predsjednika Vrhovnog suda ovisit će o premijeru Plenkoviću

N1 Komentar 09. ruj 202109:262 komentara
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Katarine Brečić.

Za konačnu odluku o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda ključno je što će odlučiti premijer Andrej Plenković.

Procedura je jasna, predsjednik Republike predlaže kandidata, a parlamentarna većina prihvaća ili odbija. Svjedočili smo to i u prvom javnom pozivu. Predsjednik je predložio Zlatu Đurđević, a parlamentarna većina nije je prihvatila jer, kako je rekao i premijer Plenković, nisu poštivali proceduru.

Ovoga puta stvari izgledaju drugačije, nema javne svađe putem medija između dva brda, između premijera i predsjednika, no to ipak ne znači da je postignut dogovor. Naime, još se ne zna kako će se HDZ predstaviti prema sucu Radovanu Dobroniću.

Stvari bi mogle biti jasnije nakon današnje sjednice Odbora za pravosuđe, saslušat će petoro kandidata i glasati pa bismo mogli saznati koji je stav HDZ-a prema sucu Dobroniću.

To mišljenje saborskog Odbora nije obvezujuće, kao što to nije ni mišljenje sudaca Vrhovnog suda, koji su se na Općoj sjednici izjasnili o kandidatima. Njihov v.d. predsjednika Vrhovnog suda, Marin Mrčela, dobio je 29 glasova, sudac Dobronić četiri glasa, a ostali kandidati nisu dobili glasove, tako da mišljenje Odbora za pravosuđe nije obvezujuće za konačnu odluku tko će biti novi šef Vrhovnog suda.

Sve će na kraju ovisiti o premijeru Plenkoviću. Vidjet ćemo hoćemo li imati i četvrti krug izbora, odnosno četvrti javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar