N1 komentar: Milanović otvorio Pandorinu kutiju koja po njega može loše završiti

N1 Komentar 02. svi 202208:37 > 12:42
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu našeg Ivana Hrstića.

Iznenađenje je da je Zoran Milanović otvorio Pandorinu kutiju koja bi mogla loše završiti po njega, tj. njegove ovlasti. Moglo bi se konačno definirati što je započeto u trenutku dok je on bio premijer. Milanović govori da je loš Zakon o obrani s nedovoljno definiranim ovlastima predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika i to je točno.

VEZANE VIJESTI

Namjera zakona koji je pisan u njegovo vrijeme, koji je pisao Ante Kotromanović i grupa stručnjaka, bila je dodatno smanjiti ovlasti predsjednika Republike i dati veće ovlasti ministru obrane, postaviti ga kao međustepenicu u komunikaciji između Ureda predsjednika Republike i Glavnog stožera. Na niz mjesta u zakon postavljen je ministar obrane gdje ga ranije nije bilo.

No, ostala je titula vrhovnog zapovjednika koja i dalje muti vodu jer kad netko to čuje, zvuči kao zapovjednik iz monarhističkih vremena ili predsjedničkog sustava. Ovlasti vrhovnog zapovjednika kakve je imao Franjo Tuđman dokrajčio je sam Milanović kad je bio premijer.

Danas mu to više ne odgovara, danas govori da je zakon loš i želi ga promijentii, a to bi mu se moglo ostvariti. Čini mi se da su vladajući spremni prihvatiti taj mamac i zagristi. Jučer smo čuli i ministra Banožića koji je potvrdio da je Vlada spremna na promjene u Zakonu o obrani.

Milanović si je uzeo za misiju još od afere Slovenska da Plenkoviću pokaže na svakom koraku kako bez njega ne može ako mu ne ispuni minimum očekivanja, da će mu zagorčati život, i to radi gdje god može. U sektoru obrane imamo, u trenutku dok se priča o mogućem Trećem svjetskom ratu, podijeljeno zapovjedništvo, nedefinirane obaveze, rat između zagrebačkih brijegova…

Da to sve negativno utječe na stanje u Hrvatskoj vojsci, pokazuju podaci onih koji se prijavljuju na služenje vojnog roka, brojke su u opadanju. Ne zvuči dobro, ali bi moglo krenuti putem definiranja i Milanović bi mogao izvući kraći kraj, a ako ostane titula vrhovnog zapovjednika, bit će ljuštura bez sadržaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.