N1 komentar: Nije pitanje ostaje li Vanđelić, nego je pitanje kada će otići

N1 Komentar 29. ruj 202108:44 > 08:56
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Katarine Brečić.

Danas se sastaje uži kabinet Vlade, a očekuju se konačne promjene Zakona o obnovi. Očekuje se da će promjene ubrzati procese, s obzirom da situacija ne izgleda.

Očekuje se promjena pravila za konstrukcijsku obnovu pa tako Zagrepčani nju nebi trebali plaćati, već će ići u umjeru 80 (država) – 20 (lokalna samouprava).

Također, trebao bi se ubrzati način na koji ide javna nabava i, ono što se u Zagrebu pokazalo najvećim problemom – rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Analiza je pokazala da 95 posto stanova ima problema s papirima te da zbog toga obnova stoji. Pomalo nevjerojatnim se čini da je trebalo godinu i pol da se ustanovi da 95 posto stanova nema čiste vlasničke odnose, nevjerojatnim se čini i da nitko na nacionalnoj i lok razini to nije znao kada je 2020. donesen Zakon o obnovi.

Zbog svega je došlo i do problema u odnosima između šefa Fonda za obnovu Damira Vanđelića i minsitra graditeljstva Darka Horvata. Izgleda da već neko vrijeme nije pitanje ostaje li Vanđelić, nego je pitanje kada će otići. Mjesecima traju loši odnosi prvenstveno njega i ministra Horvata, jedan drugome prebacuju lopticvu. Vanđelić tvrdi da ne može raditi jer ne dobiva odluke Ministarstva, a Horvat kaže da je Ministarstvo poslalo određene odluke, ali ih Vanđelić ne provodi te da je problematičan način na koji Vanđelić provodi javnu nabavu.

Premijer je pred 10-ak dana Vanđeliću poručio da se prestane baviti politikanstvom, a ovaj mu je pak odgovorio da se ne bavi politikom te da će sve što radi pomoći HDZ-u na sljedećim izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar