N1 komentar o smrti malene Madine: Pravda je spora, dostižna i dolazi iz Europe

N1 Komentar 19. stu 202108:531 komentar
Izvor: N1

Donosimo jutarnji komentar naše Mile Moralić.

Kada je 2017. godine u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici poginula afganistanska djevojčica Madina Hosseini, nije se do kraja razjasnilo što se dogodilo te noći i tko je odgovoran za smrt šestogodišnjakinje. Obitelj je bila uporna i nakon što im je tužba odbačena, jučer je stiglo rješenje Europskog suda za ljudska prava. Sud je na stotinjak stranica ocijenio da je Hrvatska grubo prekršila niz ljudskih prava u ovom slučaju.

Ta presuda došla je jučer točno kao šok uoči četvrte obljetnice smrti male Madine. Ovu nedjelju navršit će se 4 godine od njene tragične smrti, a možemo reći da je u ovom slučaju pravda spora, dostižna i da stiže iz Europe.

Obitelj, aktivisti i svi koji su radili na ovom slučaju dobro su se uvjerili da u Hrvatskoj nisu mogli riješiti slučaj do kraja i da su kucali na zatvorena vrata i da im je u dobrom dijelu u njihovom poslu onemogućeno postupanje.

Sve je Europski sud za ljudska prava detaljno obrazložio u svojoj presudi. Pokazalo se da nisu dobro pregledani dokazi koji su bili dostupni vezani uz smrt djevojčice, nisu locirani signali mobitela policije da bi se utvrdilo koja je strana u pravu, a nakon što je obitelj ponovno ušla u Hrvatsku i kada ih je smjestila hrvatska strana, smješteni su u prostor zatvorskog tipa i bio im je onemogućen pristup osobama koje bi im mogle pomoći. Sve to na hrvatskim instancama nije prošlo. Ustavni sud je rekao da tu nema kršenja ljudskih prava, uz tri izdvojena mišljenja sudaca, koji su obrazložili svoja mišljenja, a što je navedeno i u presudi Europskog suda za ljudska prava.

Reakcija s hrvatske strane u ovom slučaju još nema, ali očekuju se danas.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar