N1 komentar: Porezna reforma mirovinski sustav pretvara u smijuriju

Donosimo jutarnju analizu Nataše Božić Šarić.

Konture porezne reforme već su sasvim jasne iz informacija koje su dosad dali ministar financija i premijer, ali iz uobičajenih probnih balona koji se uoči ovakvih poteza iz Vlade puštaju u javnost.

Dakle, možemo očekivati nešto drukčije porezne razrede, neko malo kozmetičko povećanje osnovnog odbitka na plaću kao i odbitka za uzdržavane članove, no ono što su ključni potezi su zapravo: smanjenje doprinosa za mirovinsko osiguranje, u najmanju ruku za one koji imaju najmanja primanja i ne upadaju u tzv. porezne škare. I drugo, Jutarnji list danas donosi neslužbenu informaciju iz Vlade da se ide i na ukidanje prireza.

Kao kompenzaciju jedinicama lokalne samouprave, dalo bi im se mogućnost da sami određuju stopu turističke rente kao i stopu poreza na dohodak unutar nekog raspona. Drugim riječima, Vlada bi dala mogućnost manjih poreznih davanja, a gradonačelnici i župani postali bi babaroge koji u svojim sredinama gubitak prireza rješavaju većom stopom poreza na dohodak, ili većom rentom ili skupljim komunalijama. Nije dakle teško predvidjeti da bi u tom pogledu građani mogli dobiti na mostu, a izgubiti na ćupriji.

Osim od lokalne uprave, Vlada dakle uzima i mirovinskom sustavu koji je i dosad bio na rubu održivosti a sada postaje smijurija. Dakle, još se više smanjuje veza između toga koliko uplaćujete i koliko ćete u konačnici zaraditi. I uz rekordnu zaposlenost, i danas se iz proračuna uplaćuje oko 40 posto iznosa potrebnog za mirovine. Jasno je da će sa smanjenjem doprinosa mirovine još više ovisiti o proračunu, i bit će zanimljivo vidjeti koliko će iznositi taj dodatni trošak za proračun. Dakle, ovim se potezom nastavlja urušavanje mirovinskog sustava.

Dakle, jasno je da je politički cilj podići plaće baš svima u Hrvatskoj za neki iznos. Takva je politika više nego dobrodošla naravno, tko se ne bi veselio rastu plaća – rast plaća i standarda građana svakako bi trebao biti glavni cilj svake vlade. Pa ako je i u predizborne svrhe, super – zato i volimo predizborna vremena, to su ona kad su vlade široke ruke pa nešto dopadne i puku. No, ja ću ipak po cijenu da budem opet ta babaroga, podsjetiti da nema besplatnog ručka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.