N1 komentar: Prva akcija europskog tužitelja i odmah uhićena bivša ministrica

N1 Komentar 11. stu 202108:58 1 komentar
N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ane Mlinarić.

Bivša ministrica Gabrijela Žalac prenoćila je u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u Uredu europskog javnog tužitelja koji treba odlučiti hoće li protiv četvero osumnjičenih zbog malverzacije novcem iz EU fondova zatražiti istražni zatvor.

Svih četvero osumnjičenika je ispitano Šef SAFU-a Tomislav Petric došao je na ispitivanje kasno, tek oko 21.30, a neslužbeno doznajemo da je ono dugo trajalo ispitivanje, da je Petric iznosio obranu, odgovarao na pitanja i negirao krivnju.

Sva procedura ide prema Zakonu o kaznenom posutpku, drugačije je jedino da je tužitelj europski javni tužitlej. To je novost od lipnja. Svi koji imaju povezanost s novcem iz Eruospke unije više nisu pod nadležnosti USKOK-a, već Europskog javnog tužitelja.

Ako se tužitelj odluči zatražiti istražni zatvor, osumnjičenici onda idu na Županijski sud pred suca istrage koji će donijeti odluku hoće li im ili ne odrediti pritvor.

Noosnovani ured Europskog javnog tužitelja vodi nekadašnja šefica USKOK-a Tamara Laptoš. Ona je još u svibnju je govorila da je bar 20-ak slučaja povezanih s malverzacijama s europskim novcem, no ovo je prvi slučaj koji je došao ovako daleko, do uhićenja i odmah je uhićena ministrica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare