N1 komentar: Scusa Andrej, non andra` cosi`

N1 Komentar 24. ruj 202309:32 0 komentara

Donosimo komentar naše Mile Moralić.

Opozicija je lobirala i aktivno radila na tome da Hrvatska ne uđe u Schengen – ispalio je poput metka hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što su ga novinari u Rijeci više puta pitali o aferi u HEP-u i smjeni jedine osobe koja je upozoravala na nepravilnosti u aferi Plin za cent, Borisa Abramovića iz HROTE-a, a koju on naziva “manjim pozitivnim odstupanjima”.

S velikom dozom teatralnosti Plenković nas je 22. rujna 2023. godine odlučio podsjetiti na događaj s početka 2021. kada su četvorica europskih parlamentaraca zaustavljena na granici Hrvatske i BiH. Dok su oni svoj dolazak pravdali željom da se osobno uvjere u stanje s poštivanjem ljudskih prava migranata na našoj granici, Vlada i MUP to su okarakterizirali kao grubi pokušaj provokacije, potkrijepljen izjavom bh. policije da je s druge strane granice talijanska novinarka, u dogovoru s parlamentarcima, pokušala migrante prebaciti preko granice.

Ponovimo, sve ovo zbilo se početkom 2021.godine, dakle godinu i osam mjeseci otkada nas je premijer odlučio na to podsjetiti. S kojim motivom?

Ne može više, kaže, trpjeti, to što ga oporba kritizira zbog “de facto” malih stvari, a oni su bili protiv strateški važnih odluka za Hrvatsku i da im je to uspjelo “mi danas ne bismo bili u Schengenu”, zaključuje Plenković.

De facto male stvari u ovom slučaju čitamo kao 14 milijuna eura koliko je HEP izgubio jer Vlada (namjerno ili propustom) nije na vrijeme ukinula uredbu o obvezi HEP-a da kupuje plina iz INA-e po fiksnoj cijeni. De facto mala stvar, sitnica, manje odstupanje, minorni detalj – sve te riječi koristio je premijer kako bi minorizirao ono što se dogodilo, a gdje je od prvog dana bilo jasno da HDZ-ov ministar gospodarstva i HDZ-ov predsjednik uprave HEP-a nisu, u najmanju ruku, radili svoj posao.

Gotovo tri mjeseca kasnije odlučilo se smijeniti čelnog čovjeka HROTE-a Borisa Abramovića koji je javno govorio koga je, kako i kada upozoravao na ovaj problem i kome je rečeno: ‘Ne brini, riješit će se’, dok se zapravo ništa nije rješavalo.

Prebacivanje odgovornosti, prozivanje političkih suparnika, optužbe o sprezi medija i oporbe, spinovi i dociranje o temama – sve su to već viđeni Plenkovićevi alati kreiranja slike u javnosti.

Scusa, Andrej, non andra` cosi`.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.