N1 komentar: Sukob Milanovića i Banožića i dalje bukti, kad će mu doći kraj?

N1 Komentar 02. stu 202108:553 komentara
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ane Mlinarić.

Jučer smo čuli više detalja oko optužbe koja ide iz Ministarstva obrane prema načelniku Glavnog stožera oružanih snaga, Robertu Hranju i predsjedniku Republike, Zoranu Milanoviću.

Cijeli je niz optužbi sa svih strana. Milanović optužuje Banožića za netransparentno kadroviranje u vojsci, kaže da se pripadnici vojske degradiraju. Znamo za slučaj brigadira Elvisa Burčula, a predsjednikov savjetnik, Marijan Mareković, kaže da je general Perica Turalija s generalske pozicije degradiran na mjesto brigadira te da u kadroviranju i napredovanju u vojsci igra politička pripadnost.

Iz MORH-a su upućene optužbe na račun Hranja, a njegove odluke češljat će i inspekcija MORH-a, provjerit će se detalji u slučaju Burčul, Požega i korištenje materijalnih resursa vojske. Banožić zamjera korištenje vojnih helikoptera, a sad i slanje vojnika, odnosno pripadnika Počasno-zaštitne bojne u BiH. Ministar tvrdi da je u posljednji čas izbjegnut međunarodni skandal, jer je za prelazak vojnika preko granice potrebno odobrenje MORH-a, koje je zatraženo u zadnji čas, odnosno kad su vojnici već bili pred granicom.

Hranj je, pak, rekao da je odobrenje tražio dva dana prije puta, a da je ministar Banožić sve odugovlačio.

Cijela priča u fokus je stavila Hrvatsku vojsku, pitanje kadroviranja unutar vojske, a mnogi su analitičari i pripadnici HV-a kritizirali što su predsjednik Republike i ministar Banožić u nezgodnu poziciju stavili Hranja. Ministar obrane je bez ikakve osnove zatražio ostavku Hranja, a Milanović inzistira na razgovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem i traži da se riješi Banožića.

Danas će se Milanović i Banožić ponovno susresti u Vukovaru, a sva četvorica bi za stol trebala sjesti 9. studenog. Datum je to kad bi se ova situacija trebala razriješiti.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar