N1 komentar: Trakavica o šefu VS-a trebala bi završiti u idućih tjedan ili dva

N1 Komentar 10. ruj 202108:52 > 09:04
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ane Mlinarić.

Saborski Odbor za pravosuđe nakon jučerašnjeg višesatnog saslušanja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije glasao o njima.

Očito zato što HDZ još uvijek nije odlučio hoće li podržati predsjednikovog kandidata, suca Radovana Dobronića. Na kraju višesatnog izlaganja i propitivanja, HDZ-ov Krunoslav Katičić tražio je odgodu donošenja mišljenja i glasanje, jer im, kako je rekao, treba dodatnih informacija oko stegovnog postupka koji se vodi protiv suca Dobronića.

I sam sudac Dobronić morao je jučer govoriti o stegovnom postupku. Proteklih tjedana pitali smo Državno sudbeno vijeće hoće li o stegovnom postupku odlučiti prije nego što se završi procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda. Iz DSV-a su na sva ta pitanja tvrdili da će se on riješiti kad dođe na red, nisu smatrali da ga treba što prije dovršiti s obzirom na ovaj proces.

Zanimljivo je što to sada traži HDZ, posebno ako te odluke DSV-a o tome još neće biti.

Druga stvar zašto se oteže glasanje, moguće da HDZ traži kako glasati za predsjednikovog kandidata. Tjednima smo spekulirali da je postignut dogovor između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića. Zašto se spekuliralo da je postignut dogovor? Pa zato što je izostala retorika koja je bila kod prošlog javnog natječaja, puna uvreda između predsjednika i premijera.

Dosad je HDZ tvrdio da neće biti a priori protiv bilo kojeg kandidata i da će se voditi mišljenjem struke, a znamo kako se izjasnila struka. Opća sjednica Vrhovnog suda dala je četiri glasa predsjednikovu kandidatu Dobroniću, a vršitelju dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, Marinu Mrčeli, dali su 29 glasova.

Ova trakavica trebala bi se završiti u idućih tjedan ili dva. Sad će predsjednik Milanović svog kandidata i službeno poslati u Sabor, a oni će o njemu glasati. Prihvati li ga vladajuća većina, imat ćemo novog predsjednika Vrhovnog suda, a ako ga ne prihvati, onda se u tom slučaju ide na raspisivanje četvrtog javnog poziva.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar