N1 komentar: Vučić ljut i nezadovoljan, Plenković “cool and easy”

N1 Komentar 19. srp 202208:49 > 09:43 2 komentara
N1

Donosimo jutarnju analizu naše Katarine Brečić.

Kako je jučer rekao premijer Andrej Plenković, teško da će tako skoro doći do posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Jasenovcu.

VEZANE VIJESTI

Plenković je rekao da će pričekati da se tenzije malo smire pa će onda odlučiti.

Vučić kaže da je poslao dopis hrvatskoj Vladi i Ministarstvu vanjskih poslova da mu se odobri da dođe u Jasenovac i položi cvijet do 17. rujna, no taj se rok čini preblizu da bi se odobrio.

Plenković je jučer ponavljao da u ovom slučaju nije poštovan protokol diplomatske procedure, da ne može takav visoki dužnosnik dolaziti u ovakav privatan posjet i da takav posjet ima vrlo jasne političke implikacije.

S druge strane, Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije koja je trajala približno sat i 45 minuta objašnjavao kako mu se zabranjuje da se pokloni žrtvama Jasenovca.

Vučić se činio ljut i nezadovoljan, a Plenković je odavao dojam da ga sve to previše ne dira, rekao je da je Vlada “cool and easy“.

Nesporno je da bi dolazak Vučića, službeni il neslužbeni, imao političke implikacije s obzirom što je govorio u daljnoj prošlosti, ali i u recentnije vrijeme. U Glini je 1995. govorio da se radi o srpskom teritoriju, a proteklih godina izjednačava vojno-redarstvenu akciju Oluja i zločine počinjene na području NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Bilo je tu i drugih poruka njega, premijerke Brnabić i srbijanskih ministara, kao da se natječu tko će prije doći na televiziju, tko će prije uvrijediti Hrvatsku, pohvaliti Vučića.

U sve su se uključili i Vučićevi tabloidi koji koji hrvatsku Vladu nazivaju ustaškom, na što se Plenković jučer smijao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.