Sindikati su svjesni da je sada trenutak za izvršiti pritisak

N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ive Puljić Šego.

Danas se nastavljaju pregovori o kolektivnim ugovorima sa zaposlenima u javnim i državnim službama, a puno je onih koji čekaju u redu za veće plaće i najavljuju štrajk.

U vrijeme kada inflacija puni proračun jednako tako se teško živi – sve je poskupjelo, a plaće su realno vrijede manje, čak 20 do 30 posto manje nego unazad godinu ili dvije.

Nakon što je Vlada popustila liječnicima i drugi traže jednak tretman, a mnogi u suprotnom najavljuju prosvjede i štrajkove. Medicinske sestre, nezdravstveno oosoblje, suci, vatrogasci, spominjali su se i učitleji… Lepeza je onih koji su spremni stupiti u štrajk i boriti se za svoja prava.

Pred Vladom je izazovno vrijeme i suočavat će se sa sve većim brojem onih koji će tražiti veća prava i veće plaće jer krizu je jedino lakše izgurati uz veće plaće.

Također, Vlada je i pred superizbornom 2024. godinom i nije trenutak kada bi Andreju Plenkoviću i vladajućima odgovarati nemiri na ulicima, val prosvjeda i štrajkova. Sigurno će politički kontekst biti razlog da Vlada bude popustljivija nego u nekim drugim okolnostima. Sindikati su svjesni da je sada trenutak za izvršiti pritisak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.