TNT komentar: Bolje nego ikad

N1 Komentar 18. velj 202409:02 0 komentara

Velikim antivladinim skupom u organizaciji oporbe i reakcijom premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića - započelo je grand finale kampanje za predstojeće parlamentarne izbore koja traje već mjesecima.

Za hrvatske građane stvari nikad nisu bile jednostavnije. Jasan, nedvosmislen izbor servirao je građanima Andrej Plenković. Ako nikad niste živjeli bolje u Hrvatskoj – vaš je izbor HDZ.

Ako unatoč tome što rano ustajete, puno radite i borite se za svaki euro, ne živite bolje nego ikad u Hrvatskoj – vaš izbor nije HDZ. Ako vam se kosa diže od cijena u dućanu – razmislite jeste li možda proruski igrač.

Ako Vam je cijena režija i dalje previsoka – unatoč tome što Plenković vašim novcem subvencionira cijenu plina i struje – možda potajno ljubite Putinovu sliku. Ako Vam nešto smrdi u izboru Ivana Turudića Radosti za glavnog državnog odvjetnika – unatoč tome što je rehabilitirao Stepinca – razmislite govorite li hrvatski i koliko ste dobar Hrvat.

Andrej Plenković u posljednjih nekoliko dana svojom retorikom HDZ vraća na one pozicije na kojima je bio kad ga je preuzeo od svog prethodnika Tomislava Karamarka. Pravi i loši Hrvati, vanjski prijatelji i unutarnji neprijatelji. Ta vrsta retorike vječna je rezerva HDZ-a u trenucima kad nema argumenata kojom bi se prikrila neka velika muljaža. Ta vrsta retorike otkriva slabost i nervozu debelo pojačanu ovotjednim upadom PNUSKOKA i Europskih tužitelja u ministarstvo kulture.

Na drugoj strani izbora je rascjepkana opozicija čije vođe ni par sati od uspješnog zajedničkog prosvjeda na Markovom trgu nemaju ideju kako kapitalizirati nezadovoljstvo onih koji u Hrvatskoj danas ne žive bolje nego ikada. Za pobjedu nad HDZ-om nije dovoljno otkriti toplu vodu da zemljom vlada nepotizam i korupcija. Za vođenje zemlje potrebna je i vizija, i organizacijske sposobnosti, politička mudrost ali i taktika. Ima li ju oporba?

Sandra Benčić? Peđa Grbin? Nikola Grmoja? Zbog toga što je odgovor na ovo pitanje i dalje negativan, mnogi u Hrvatskoj idu linijom manjeg otpora pa na dan izbora ostaju kod kuće.

Takvi utječu na ishod izbora možda i više nego oni koji glasaju – jer je jasno da će oni pravi Hrvati koji u Hrvatskoj žive bolje nego ikad – organizirano i disciplinirano izaći i glasati. Rijtekima je jasna jednostavna stvar: izbori su ocjena onima kojima ste prošli put dali povjerenje.

Bitka za odaziv na birališta ključna je bitka ovih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. A glavni problem oporbe što o tome kako izvući birače imaju dijametralno suprotne stavove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!