Koje poruke plebejcima šalju ministar obrazovanja i predsjednik Sabora?

N1 Komentar 20. stu 202209:221 komentar
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Nataše Božić Šarić.

Hoće li škole Sabor stati s radom za vrijeme utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva, hoće li škole stati s obrazovanjem kako bi se djeca malo opustila uz nogomet?

Da se razumijemo, niti će propasti svijet niti država zato što će nastava stati na dva školska sata. Posebno ništa neće propasti zbog toga što će saborski zastupnici i službeno imati opravdanje da dva sata ne budu na svom radnom mjestu. Kao da bi inače bili i da im nije Jandroković dao zeleno svjetlo i kao da im dlaka s glave padne i kad bez tog zelenog svjetla redovito eskiviraju rasprave u sabornici.

VEZANE VIJESTI

No big deal.

Ali jedno ipak treba reći. Svaka je odluka predsjednika Sabora ili ministra obrazovanja politička odluka pa ‘ajde samo da podcrtamo što se, prije svega, ovim političkim porukama poručuje plebejcima:

Poruka broj jedan:

Na sve privilegije koje imaju, saborski zastupnici – dodaje se nogomet u radno vrijeme. Hoće li istu privilegiju imati vozač tramvaja u šihti, liječnik i medicinska sestra u bolnici, prodavačica u pekari? Naravno da neće, netko mora i raditi.

Poruka broj dva:

Djeco, od svake matematike, fizike, hrvatskog jezika da i ne govorimo, te posebno od građanskog odgoja i ljudskih prava – važniji je nogomet. I isplativiji. Ako volite biti sportaši, budite nogometaši. Jer ni Sabor ni nastava neće stati kad veslaju Sinkovići, niti je išta stalo kad su Karlo Kodrić i Pavel Puklavec osvojili nekidan srebro na Svjetskom prvenstvu u hrvanju.

I treća poruka:

Sve je super i sve je za pet kad si muško i voliš nogomet. Ako nisi, a ipak plaćaš poreze – radi već nešto nekako.

Bavi se, naprimjer, zakonom o inkluzivnom dodatku i osobnom asistentu za osobe s invaliditetom koji se ponovno odgađaju ali – samo što nisu. I tako deset godina zaredom. I nadaj se da Saboru neće nedostajati baš tih dva sata vremena potrošenih na utakmicu da raspavi i donese izmjene Zakona o rodiljnim nakandama koje će više naknade omogućiti čak i roditeljima koji imaju djecu s teškim poteškoćama u razvoju. Jer, ako Sabor zakasni – to bi značilo da je premijer Plenković lagao kad je onomad obećao da će i za njih veće naknade krenuti od prvog dana 2023. Znate ono kad je prao imidž svoje Vlade jer je državni tajnik na sjednici saborskog Odbora tim roditeljima u lice objasnio da su novci uloženi u prava osoba s invaliditetom zapravo pare bačene kroz prozor?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar