TNT komentar: Da je lex AP na snazi, javnost nikad ne bi saznala za poruke Rimac i Turudića

N1 Komentar 04. velj 202409:24 9 komentara

Sudac visokog kaznenog suda Ivan Turudić i kandidat HDZ-a i vladajuće većine za glavnog državnog odvjetnika, u više je navrata u javnosti tvrdio da je s Josipom Rimac sada Pleslić - tek poznanik.

Jutarnji list objavio je desetak screenshotova od stotinjak njihovih međusobnih poruka za koje tvrde da su izvučeni iz mobitela Josipe Rimac u istrazi USKOK-a. Bivšu državnu tajnicu USKOK tereti za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti, davanje mita, sređivanje državnih ispita, državnih poticaja itd.

Poruke koje je eksluzivno objavio Jutarnji list daju naslutiti da je višegodišnji odnos optužene političarke kodnog imena #Lipa i budućeg šefa i USKOK-ovih istražitelja kodnog imena #Radost – ipak nešto problematičniji od pukog površnog poznanstva. Taj odnos osim međusobnog tepanja, uključuje i učestale sastanke, kave, pa i pravnu pomoć…

Rimac piše (22.5.2016.): “Radosti, treba mi pravilnik o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Pravilnik ili poslovnik, pita sudac Turudić i dva sata kasnije javlja: Sve sam zguglao, sutra ti šaljem!

Turudić prigovara (4.1.2018.): Nisi se javila, trebat ćeš ti mene. Rimac mu odvaća: bolje da pitaš kako me lječiti? Šta da ti donesem, na usluzi je Turudić. Rimac traži malo vitamina, Turudić pita: kada i gdje?

Turudić šalje (27.8.2018.): “Di si lipa”, a Rimac odgovara “Radosti u Zagrebu”… al “ne smiješ se ti družit sa mnom”. “Smijem”, odgovara Turudić pa ponovno dogovaraju sastanak.

Prepiska SMS-ovima od 5.rujna 2019. nije za naš termin, no ono što je svakako zanimljivo, ne samo medijski nego možda i Turudićevim budućim podređenima u DORH-u i USKOK-u, jesu dogovori za sastanke iz siječnja 2020., svega koji mjesec prije uhićenja Rimčeve.

U tri navrata u siječnju Rimac traži sastanak s Turudićem, i on joj spremno daje termine. Iz njene istovremen prepiske s kasnije suoptuženim investitorom Milenkom Bašićem te još nekim osobama, Jutarnji list rekonstuira sumnju da je Rimac od Turudića tada tražila pomoć ili intervenciju za Bašićevog netom uhićenog brata Inju Bašića.

Hoće li Turudićeva kandidatura preživjeti još jedno šminkanje istine pred saborskim zastupnicima i to o vrlo bitnoj stvari koja se tiče njegovog budućeg posla? Odluka je na Andreju Plenkoviću.

Da je na snazi lex AP, koji je premijer osobno incirao, a Turudić zdušno podržao, niti jednu od ovih poruka Jutarnji ne bi smio objaviti a mi danas iz Jutarnjeg pročitati. No, kako javnost ne samo da treba nego mora znati u kakvim je zapravo odnosima kandidat za glavnog državnog odvjetnika s visokopozicioniranom političarkom i optuženicom USKOK-a, tako su novinari dužni ovakve dijelove iz istraga objaviti.

I bez lex AP-a i s njim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare