Tri godine od zagrebačkog potresa: Što se promijenilo?

N1 Komentar 20. ožu 202309:09 0 komentara
N1

Donosimo jutarnju analizu naše Anke Bilić Keserović.

U srijedu će biti točno tri godine od zagrebačkog potresa. Bilo je to vrijeme jake pandemije i na tu je nevolju došla još jedna.

No, malo tko je pomislio da tri godine nakon neće biti obnovljena nijedna kuća, čak ni u državi kao što je Hrvatska. Ne čudi da su građani apatični, skeptični i malo tko vjeruje da bi se nešto moglo promijeniti.

Jednako sporo je išlo i rušenje objekata, srušeno ih je 28. Ministar Bačić prije mjesec dana rekao je da očekuje obnovu sedam, osam kuća ovaj mjesec u Zagrebu i okolici. Što se tiče konstrukcijske obnove, situacija je bolja, 22 zgrade su u visokoj fazi obnove.

U promjeni zakona fokus je stavljen na samoobnovu, no postoje problemi. U jednoj zgradi u centru su stanari krenuli u samoobnovu, ali kad su stavili računicu, vidjeli su da ima još dijelova za popravak na koje nisu računali pa se razlika povećala za 100.000 eura i država im to odbija nadoknaditi. Krenuli su u obnovu prema statom programu mjera i sad se nova pravila na njih ne odnose. Kažu da su time diskriminirani.

Veliki problem je i Fond solidarnosti. Hrvatska je jedina koja je dobila produljenje roka za godinu dana, a istječe krajem lipnja ove godine. Potrošili smo pola tog novca, pola milijarde eura i opet rokovi stišću. Ostalo je malo vremena za trošenje ostatka novca, pitanje je hoće li se uspjeti. Ja mislim da neće, i ministar je skeptičan. Taj novac će se morati naći u nacionalnom planu oporavka što znači da neće biti novca za druge projekte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!