Vlada 7 dana traži novo ime za NO Ine, nije jednostavno naći čovjeka za to

Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Katarine Brečić.

Danas se treba predložiti treće ime za privremenog hrvatskog člana uprave Ine. Premijer je rekao da će Vlada imati telefonsku sjednicu. Nakon što je Emanuel Kovačić iz osobnih razloga odustao, Vlada 7 dana traži novog čovjeka koji će činiti tročlanu hrvatsku upravu u Ini.

Očekivalo se da će se novo ime naći prošlog tjedna, ali premijerove obveze u SAD-u nisu dozvolile da se nađe novi čovjek, ili možda nije ni bilo toliko jednostavno naći novog čovjeka.

Troje hrvatskih članova bit će imenovani na određeni period od šest mjeseci, dok se ne pronađu i potvrde stalni članovi.

Sjednica Nadzornog odbora Ine zakazana je sutra u 11 sati, a osim imenovanja novih, očekuje se da će stari članovi biti smijenjeni, a premijer je ponovio da će to biti bez otpremnina. Postavlja se niz pitanja, hoće li trenutni članovi pravnim putem tražiti svoje otpremnine, jer je hrvatskim članovima uprave Ine po ugovoru određeno da imaju pravo na otpremninu. Spekulira se i da se oni cijelo vrijeme grčevito drže za svoje pozicije da ne bi izgubili otpremnine. Vlada smatra da oni imaju odgovornost za pljačku u Ini, iako nisu bili upleteni na pravosudni način.

Podsjetimo i da su mađarski članovi i predsjednik uprave Sandor Fasimon podnijeli ostavke prije nekoliko tjedana, rekavši da nemaju nikakve veze s tim, ali da se povlače zbog moralne odgovornosti, što hrvatski članovi nisu učinili.

Pod velikim je upitnikom i imenovanje novog ravnatelja VSOA-e. Ime treba predložiti ministar obrane, Mario Banožić, a dogovor oko imenovanja trebaju postići predsjednik Vlade i predsjednik Republike. Za očekivati je da će ta priča trajati neko vrijeme.

Kad se podsjetimo kako je izgledalo imenovanje novog predsjednika Vrhovnog suda, koje je trajalo više od šest mjeseci i za koje je bilo više kandidata, za očekivati je i da će imenovanje novog ravnatelja VSOA-e trajati neko vrijeme.

Premijer je rekao da će se on i predsjednik dogovoriti, ali na prijedlog minsitra obrane te nije spominjao da su im odnosi loši i da bi dogovor trebao trajati dugo.

Predsjednik je, pak, komentirao činjenicu da imenovanje predlaže ministar obrane. Predsjedniku smeta ta odredba i rekao je da mu nije jasno otkud sad to.

Aktualni ravnatelj VSOA-e, Ivicca Kinder, na svojoj će funkciji ostati dok se ne imenuje novi ravnatelj. Svjesni su i premijer i Kinder da on mora napustiti svoju funkciju zbog malverzacija koje su se događale, ali da će ostati na funkciji dok se ne nađe novi kandidat.

Čekamo što će napraviti predsjednik Republike. Premijer je rekao da ravnatelj VSOA-e neće biti povezan s članstvom u nekoj stranci, dodavši da ljudi u vojnom sustavu nemaju veze sa strankama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar