Šokantna priča o umrloj austrijskoj liječnici, oštre kritike na račun policije

N1 specijal 09. kol 202212:07 > 13:47 0 komentara
Screenshot/ YouTube/ Die Monatliche

36-godišnjoj liječnici Lisi-Mariji Kellermayr negatori postojanja koronavirusa i negatori mjera protiv koronavirusa prijetili su mjesecima. Policija ju je prošlog petka pronašla mrtvu u njenoj ordinaciji. Državno tužiteljstvo iz Welsa u Gornjoj Austriji prvo nije naložilo obdukciju, ali se onda, vjerojatno nakon pritiska javnosti, predomislilo i konačno potvrdilo da je riječ o samoubojstvu.

U većini austrijskih medija postoji nepisano pravilo da se o samoubojstvima ne izvještava. Prema njihovim riječima, za to postoji dobar razlog: svako spominjanje samoubojstva u vijestima loše djeluje na one koji su tome skloni. I ovo pravilo rijetko se “krši” kod naših sjevernih susjeda. Slučaj doktorice Lise-Marie Kellermayr iz Gornje Austrije, koji je proteklog tjedna uzdrmao i potresao ne samo laičku, nego i političku i stručnu javnost i iz temelja poljuljao povjerenje u policiju i tužiteljstvo, jedan je od izuzetaka.

Mržnja, strah i osjećaj da si ostao sam

Njen glas bio je jasan, njeno izražavanje odlučno i razumljivo. Govorila je brzo i često s dozom humora. Bila je puna energije. Za Kellermayr medicina nije bila samo posao, već misija. Blistala je već za vrijeme studija obiteljske medicine, koji je sama financirala radom u pozivnom centru.

Kada je liječničko udruženje tražilo volontere koji bi se brinuli za prvi val zaraženih koronavirusom, odmah je stupila u prve redove službi hitne pomoći i tamo ostala nekoliko mjeseci. “Samci, bez obiteljskih i drugih obaveza, trebali bi biti prvi na borbenoj liniji s virusom”, rekla je tada.

Spasila je mnoge živote i, radeći s pacijentima, uočila da lijek za astmu Budezonid sprječava teške oblike bolesti nakon infekcije koronavirusom. Tim otkrićem izašla je iz anonimnosti. Od tada je mediji sve češće pitaju za mišljenje o novom virusu i svemu u vezi s njim. Otvoreno se zauzela za cijepljenje i za poštovanje pravila koje struka preporučuje u borbi protiv virusa.

Najodlučnije prošlog studenog, tijekom najvećih prosvjeda protiv korone u Austriji, kada je objavom na Twitteru kritizirala grupu od više od stotinu prosvjednika, koji su prosvjedovali protiv vladinih mjera protiv korone ispred bolnice u Welsu i blokirali izlaz za hitne slučajeve hitne pomoći u kojoj je radila. To je bila prijelomna točka. Od tog trenutka nadalje bila je izložena masovnom teroru.

Kellermayr je prijetnje smrću dobivala i prije toga, ali su od studenog postajale sve češće, brutalnije i konkretnije. Kako bi zaštitila sebe, svoje zaposlenike i svoje pacijente, opremila je privatnu ordinaciju obiteljske medicine u Seewalchenu kod Atterseea sigurnosnim sustavom i unajmila zaštitara koji je u više navrata oduzimao hladno oružje – džepne noževe – od ljudi koji su se tijekom nasumičnih pregleda predstavljali kao pacijenti.

Na osiguranje je po vlastitim riječima potrošila više od sto tisuća eura. Pri tome je izjavila “da bi bilo jeftinije zatvoriti ordinaciju i otići u južne krajeve”. Da bi pokazala ozbiljnost prijetnji i poplavu mržnje prema njoj, dio zapisa u kojima se spominje “pokolj motornom pilom, brutalno premlaćivanje, vezivanje i mučenje u podrumu, smrtonosna doza cjepiva”, objavila je i javno.

Članica parlamenta i predsjednica liberalne stranke Neos, Beate Meinl-Reisinger, napisala je u komentaru ispod objave Kellermayr: “Što možemo učiniti?”. Mnogi drugi su se pitali gdje su službe koje provode zakone: “Draga policijo Gornje Austrije, što se dovraga ovdje događa”.

Život liječnice Kellermayr pretvorio se u noćnu moru. Kako je rekla u podcastu za jedan od internetskih medija, sedam mjeseci nije poznavala drugi put osim stan-posao. “U kupovinu idem samo svaka tri tjedna, u različite dane, vrijeme i svaki put u drugu trgovinu”, rekla je novinaru. Budući da se niti u stanu više nije osjećala sigurno, na kraju je živjela u pripremnoj sobi svoje liječničke ordinacije. Zbog prijetnji koje nisu jenjavale, 13. srpnja, dva tjedna prije samoubojstva, konačno je zatvorila ordinaciju.

Kritike na račun policije

S obzirom na to da su prijetnje trajale sve do kraja – jedan čovjek iz Bavarske je Kellermayr nekoliko dana prije preko Twittera obavijestio da će je “odvući pred narodni sud” – optužbe na račun rada policije i tužiteljstva nisu izostale. Mlada liječnica je krajem prošle godine prijetnje prijavila policiji u Gornjoj Austriji, ali ih je kasnije kritizirala da ne čine dovoljno da riješe njenu situaciju i da su odigrali nezanemarivu ulogu u pogoršanju njenog slučaja.

Glasnogovornik policije za medije je, na primjer, izjavu Kellermayr o prosvjednicima koji su blokirali izlaz za hitne slučajeve bolnice u Welsu, označio kao laž, iako su snimke na društvenim mrežama upućivale na suprotno. To je za Kellermayr bio jasan signal radikalnim aktivistima da mogu samo pojačati svoje napade na nju.

Policija joj je nekoliko puta savjetovala da više ne raspravlja toliko često o koroni i da to ne “forsira u medijima”, jer je to kontraproduktivno. Kako je tvrdila i prije smrti, policija joj je “nudila” samo povremene patrole kao oblik zaštite.

Policija ovih dana tvrdi drugačije – da o njoj od studenog “intenzivno brine”. Još jedna činjenica potiče sumnju u pravilan rad policije. Policija je u lipnju objavila da ne može ući u trag muškarcu koji joj je u ordinaciji prijetio smrću jer su njegove poruke stizale s tzv. “darkneta”. Kako stručnjak za informatiku, koji je Kellermayr ponudio pomoć na Twitteru, tako i dva urednika poznatog austrijskog lista, u roku od šest sati na internetu su otkrili tragove koji su doveli do neonacista s područja Berlina.

Također su razotkrili i čovjeka iz Bavarske koji je liječnici prijetio “narodnim sudom”. Budući da se u oba slučaja radilo o osumnjičenom iz Njemačke, austrijsko tužiteljstvo je obustavilo istragu. Istraga o svim ostalim prijetnjama pod oznakom “nepoznati počinitelji” još je u tijeku, ali o tome se za sada (neslužbeno) ništa ne zna.

Slučaj Kellermayr ni izdaleka nije jedini. Kada su bečkog infektologa Christopha Wenischa na početku kampanje cijepljenja u Beču negatori koronavirusa uboli nožem, a kasnije u pismu zaprijetili da će mu odsjeći glavu, policija nije ušla u trag počiniteljima, a državno tužiteljstvo u Korneuburgu obustavilo je daljnju istragu jer “nije bilo moguće dokazati kazneno djelo”.

Otkazivanje pomoći u cijelom lancu

Prije tragičnog događaja, Kellermayr se u više navrata obraćala za pomoć matičnoj liječničkoj komori, lokalnim političarima i parlamentarnim strankama. “Svi su se složili da je situacija zastrašujuća, ali nitko ništa nije učinio”, rekla je ona u jednom od intervjua. Federalni zavod za zaštitu ustava upozorio je u siječnju na prijetnje medicinskom osoblju, ali je upozorenje ostalo na deklarativnom nivou.

U pitanje je više puta bila dovedena čak i podrška iz vlastitih medicinskih redova. Kada je Lisa-Maria Kellermayr krajem lipnja najavila zatvaranje svoje ordinacije, predsjednik liječničke komore Gornje Austrije Johannes Steinhart rekao joj je sljedeće: „Svjestan sam da se moraš braniti, ali drugo pitanje moraš li se svaki put ponovo oglasiti.”

Istovremeno, iza zatvorenih vrata se šuškalo da je psihički nestabilna. Prema pisanju medija, prije dva tjedna bila je primljena u psihijatrijsku ustanovu. Odatle je puštena nakon jednog dana – teoretski, mogla je biti zadržana zbog navodnog rizika od samoozlijeđivanja,ali nije.

Kako je ovih dana potvrđeno iz državnog tužiteljstva, pronašli su tri oproštajna pisma – sadržaj nisu željeli komentirati. Prema neslužbenim informacijama, Kellermayr je dva od njih adresirala na policiju i liječničku komoru Gornje Austrije. U oba pisma navodno je bila oštra prema njihovom (ne)djelovanju.

Jedan od korisnika Twittera kritizirao je Davida Furtnera, glasnogovornika policije u Gornjoj Austriji, da nisu poduzimali dovoljno mjera, a prije svega da u slučaju smrti liječnice ima krvave ruke. Furnter je odmah reagirao – i preko svog odvjetnika zaprijetio tužbom i zahtjevom za plaćanjem pravnih usluga u iznosu od tisuću eura, ako odmah ne izbriše tvit.

Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner iz vladajuće Narodne stranke u međuvremenu brani svoje policajce rekavši da je “opće vrijeđanje rada policije neprimjereno i nedopustivo”.

Osude nasilja i izopačenost ekstremista

Smrt Lise-Marie Kellermayr zavila je Austriju u crno. Početkom tjedna more svijeća preplavilo je Trg Svetog Stefana. U sjećanje na nju zvonila su zvona katedrale. Predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Karl Nehammer pozvali su na prekid maltretiranja: “Mržnji i netoleranciji nije mjesto u Austriji”.

Drugi su bili konkretniji u osudi rada nadležnih. Šefica zastupničke grupe Zelenih, Sigrid Maurer, rekla je da je na djelu bila desničarska mafija. „Potpuno je šokantno koliko je malo podrške dobila gospođa Kellermayr. Imam osjećaj da policija Gornje Austrije nije imala spremnosti procesuirati slučaj.”

Jednako kritičan bio je i zastupnik Felix Eypeltauer iz stranke Neos, gdje već zahtijevaju parlamentarnu istragu: “Izjave policije su apsolutno nevjerojatne. U ovom slučaju policija nije prepoznala zadatak zaštite i sprječavanja prijetnji.” Bivši šef internetskog medija Zackzack, Thomas Walach, već je podnio kaznenu prijavu protiv tijela za provođenje zakona u Welsu zbog sumnje u zloupotrebu položaja.

Smrt Lise-Marie Kellermayr nije svuda izazvala žaljenje. U razgovorima pretežno ekstremno desničarskih grupa u aplikaciji Telegram već nekoliko dana dominiraju oduševljenje i zlobna radost.

“Sada više nikome ne može naštetiti”, napisao je jedan od anonimnih korisnika. Posthumni govor mržnje protiv doktorice ne odvija se samo na internetu. U subotu je govornik na prosvjedima protiv cijepljenja u Beču njeno samoubojstvo čak iskoristio za svoju antiznanstvenu propagandu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.