Profesor iz Kijeva: Putin u problemima i s mobilizacijom i s ponašanjem vojnika

Rat u Ukrajini 08. stu 202209:13 0 komentara

Profesor na kijevskom Institutu za međunarodne odnose Maksim Kamenjecki komentirao je u Novom danu N1 televizije situaciju u Ukrajini.

On kaže kako je za Ukrajinu bitna opskrba strujom, ali i rezultati međuizbora u Americi. Struja je važna jer je vezana za proturaketnu obranu, a ona opet za pomoć trećih zemalja, osobito SAD-a koji Ukrajini pomaže štititi se.

vezane vijesti

Komentirao je i medijske napise o pozivu gradonačelnika Kijeva Klička da građani budu spremni otići iz grada zbog oštećene infrastrukture i problema s opskrbom.

“Naš gradonačelnik je poznat po tome da daje dosta čudne izjave. On nije rekao baš kako su prenijeli strani mediji. Ne radi se o izlasku stanovnika Kijeva iz grada, o napuštanu Kijeva, nego gradsko poglavarstvo razmatra sve opcije u slučaju da se dodatno ošteti infrastruktura. Zasad veći dio građana ostaje u Kijevu, najavljeni su popravci infrastrukture”, govori Kamenjecki dodajući da je dio stanovnika zaista otišao, a da se ostali spremaju za nestašice struje. Nabavljaju štednjake za kampiranje na kojima mogu nešto skuhati i bez struje, opisuje Kamenjecki. Malo je, kaže, situacija drugačija nego što je to rečeno.

“Problema stvarno ima. U različitim dijelovima grada, struja nestaje u različito vrijeme. Sinoć mi je nestanak struje prekinuo predavanje, bojim se da  se ne prekine i naš razgovor sad. Kad nema struje, ne rade veći dućani, nemaju blagajne, svjetla… U manjim dućanima se može kupovati samo za gotovinu. U višekatnim zgradama ne rade dizala i ljudi se moraju spuštati i penjati stemepnicama. Problem je za starije ljude. Mi moramo nositi na deveti kat, tri puta na dan, starog psa koji ne može hodati. Gradski promet radi bez problema. Manje voze trolejbusi i tramvaji, umjesto njih voze autobusi. Metro vozi normano. Vrtići i škole rade kao i obično, bolnice se opskrbljuju strujom bez prekida…”, opisuje.

Pomoć iz SAD-a

Kamenjeckij smatra kako će SAD nakon međuizbora morati revidirati pomoć koju šalje Ukrajini, ali kaže kako misli da neće biti prekida u pomoći.

Govoreći o mogućnosti da Donald Trump ponovno objavi kandidaturu za predsjednika, on kaže kako nije stručnjak za američju vanjsku politiku i društvo, ali da mu se ne čini kako Trump ima izgleda pobijediti. “Nekako mi  se čini da on neće pobijediti na ovim izborima”, kaže.

vezana vijest

Na pitanje kako vidi poziciju ruske politike, kaže: “Oni imaju komplikacije, vidimo to u pokušajima da nabavljaju oružje u zemljama poput Irana. Za Ukrajinu bi bio problem ako bi Iran isporučio balističke projektile koje Rusija traži. Rusija ima dovoljno problema i s mobilizacijom i s ponašanjem vojnika na bojištu. Naša je vojska sinoć zarobila 20-ak vojnika iz moskovske regije koji su bili gladni, nisu imali što jesti. Žalili su se da su ih svi napustili, to se dogodilo u Luganskoj oblasti. Putin sad ima problema na bojištu i s održavanjem linije na jugu, sjeveru i sjeveroistoku. Sve će biti jasno kad se nastave borbe…”, govori Kamenjeckij.

“Rusija govori da je spremna na pregovore, ali ne mijenja poziciju što se tiče povlačenja. Misle da mogu zamrznuti ovo stanje. Tjeraju svijet da vrši pritisak na Ukrajinu, da Ukrajina pristane na zamrzavanje. Naša pozicija ostaje ista, možemo razgovarati o svemu nakon povlačenja ruske vojske. Rusija to ne spominje. Ako oni i dalje govore da im je cilj uništenje Ukrajine, o čemu ćemo razgovarati. Oni su agresori, oni su napali našu zemlju, ne mi njihovu. Uništavanje infrastrukture nikad nije pomoglo agresoru”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!