“Putin je svjestan da gubi rat u Ukrajini i da se nazire njegov poraz”

Rat u Ukrajini 22. ruj 202212:20 0 komentara
Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via Reuters

Odluka Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji u Rusiji dolazi nakon ozbiljnog neuspjeha koji pokazuje da nešto nije u redu, i vjerojatno ćemo svjedočiti i drugom i trećem valu mobilizacije, kaže nekadašnji član skupštinskog odbora za sigurnost Srbije i Crne Gore Vladimir Petković. Politolog i novinar Boris Varga kaže da je Putin svjestan da gubi rat u Ukrajini i da se nazire njegov poraz.

“Djelomična, pa i šira mobilizacija samo će voditi u nova posrnuća ruske vojske. Videli smo snimke dronova kako ruski vojnici sramotno bježe, zato se prije mobilizacije mijenjao kazneni zakon u Rusiji vezano za dezerterstvo”, rekao je Varga u emisiji Novi dan na N1 Srbija.

Petković kaže da broj vojnika koji je Rusija angažirala na početku rata nije mogao da se suprotstavi ukrajinskoj vojsci.

“Ja mislim da je ovaj novi kontingent mobiliziranih ljudi dovoljan da se održi status quo”, ocijenio je on.

Na pitanje zašto se Putin sada odlučio na djelomičnu mobilizaciju, profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu Časlav Koprivica kaže da je pitanje zašto to ranije nije učinjeno.

“Nejasno je zašto je trebalo Rusiji toliko vremena da se prizna situacija da se rat ne može dobiti s tolikim sastavom”, kazao je on.

Ocjenjuje da je održavanje referenduma važno jer je to Putinova poruka Zapadu da će pripojiti sve što u budućnosti zauzme.

“Sumnja da će iskoristiti nuklearno naoružanje sve veća”

Govoreći o izjavi Putina da će, ako bude postojala prijetnja teritorijalnoj cjelovitosti Rusije, biti upotrebljena “sva sredstva”, Varga kaže da je ruski predsjednik u ožujku i travnju “prijetio nuklearnim glavama”, i da sve više postoji sumnja da će iskoristiti takvo naoružanje.

“Putin pokušava sačuvati sebe jer je njegov poraz u Ukrajini kraj njegove političke karijere”, kazao je Varga.

Ipak kaže da ne treba podcjenjivati tu prijetnju i otuđenost autoritarnog Putina, iako nije baš da jedan čovjek može odlučiti o nuklearnom ratu.

Vladimir Petković kaže da ako Putin kaže da ne blefira, možda stvarno to misli, i da se nada da će Zapad to uzeti u obzir.

Varga kaže da narativ koji u Srbiji vlada o ratu u Ukrajini vuče korijene iz devedesetih godina: kako “Ukrajina pripada Rusiji, a loši Zapad je htio naškoditi dobroj Rusiji pa imamo rat”, i kako su Ukrajinci izmišljen narod, da ta kultura ne postoji…

“Taj podcjenjivački odnos koji mi u Srbiji imamo prema susjednim narodima i republikama, isto tako gledamo na rat u Ukrajini i Rusiju. Srbija je već napravila pogrešne procjene ruskog rata u Ukrajini i može zbog toga platiti visoku cijenu”, kazao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!