Ratni stručnjak: Putin će biti u problemu ako ne pobijedi u sljedećih 60 dana

Rat u Ukrajini 01. ruj 202208:542 komentara
Izvor: Olga MALTSEVA / AFP, Ilustracija

Ratni stručnjak Harry Kazianis upozorio je da će ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu dramatično naštetiti Rusiji. Rekao je da će se i ruski režim i ruski predsjednik Vladimir Putin naći u problemu ako ne dobije rat u sljedećih 60 dana.

Kazianis, stručnjak za ratnu strategiju, je objasnio da će europski plan da preusmjeri svoje oslanjanje na rusku naftu i plin imati ozbiljan utjecaj na rusko gospodarstvo, koje je “već u ekonomskoj depresiji”.

Zapadni saveznici uveli su sankcije ruskim tvrtkama, oligarsima i političarima koji su povezani s Putinovim režimom. Uveden je niz sankcija, uključujući zabrane uvoza i zamrzavanje imovine. Zapadne zemlje također su poduzele korake koji bi trebali pomoći u smanjenju ovisnosti o ruskoj energiji – EU je rekla da će smanjiti uvoz plina iz Rusije za dvije trećine u idućoj godini.

VEZANA VIJEST

Kazianis smatra da je Putin povjerovao vlastitoj propagandnoj mašineriji, što se dogodilo mnogim diktatorima kroz povijest.

“Mislio da je će pobijediti u Ukrajini, zauzeti Kijev u roku od 48 sati, uspostaviti vlastitu vladu i da Zapad neće moći učiniti ništa po tom pitanju. Ali sada je to propalo, a u sljedećih nekoliko mjeseci te će se ekonomske sankcije dramatično osjetiti”, kazao je Kazianis, dodajući da da se Europa u sljedećim godinama doista može prestati oslanjati na ruski plin i naftu.

“Kad se to dogodi, Rusija Kini i drugim kupcima može slati samo određeni dio nafte. Nakon toga, rusko gospodarstvo će biti u zastoju”, dodao je.

Ističe da je Rusija već sada u gospodarskoj depresiji. “To će se samo pogoršavati tijekom mjeseci i godina koje dolaze, tako da je Putin stvarno u egzistencijalnoj situaciji u kojoj mora pokušati dobiti ovaj rat u sljedećih 60 dana.”

“Ako ne uspije, mislim da će njegov režim biti u problemu”, kazao je Kazianis za Express.co.uk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar