Rusi objavili svoju kartu osvajanja u Ukrajini

Izvor: RIA Novosti/screenshot

Institut za proučavanje rata (ISW) svakodnevno objavljuje nove analize rata u Ukrajini, a izradio je i interaktivnu kartu rata u suradnji s institutom American Enterprise u okviru projekta o kritičnim prijetnjama.

Prema posljednjoj analizi ISW-a, uspješna ukrajinska protuofenziva degredirala je moral među ruskim jedinicama koje su se prije početka invazije smatrale elitnima.

Ukrajinske snage vjerojatno nastavljaju ograničene i lokalizirane ofenzivne operacije preko rijeke Oskil i duž linije Liman-Jampil-Bilohorivka.

VEZANE VIJESTI

ISW dodaje da su ruske snage nastavile kopnene napade južno od Bakhmuta, a Ukrajinci su pak nastavili s napadima na ruske vojne, transportne i logističke objekte u oblasti Herson.

Kako napreduje ukrajinska ofenziva možete pogledati na INTERAKTIVNOJ KARTI. Crvenom bojom je označen napredak ruskih trupa, a svijetloplavom je obilježen teritorij koji je je Ukrajina u protunapadu oslobodila.

Ruska prorežimska državna novinska agencija RIA Novosti kreirala je svoju interaktivnu kartu na kojoj prikazuju ruska osvajanja i napredovanja na bojištu, a možete je pogledati OVDJE.

Ruska karta je u velikoj mjeri slična onoj koju ažurira ISW, s tim da RIA prikazuje i gdje se okupljaju ruske jedinice. Primjerice, u ponedjeljak je naznačeno okupljanje opreme i trupa kod Belogorke, Zaporižja i kod još nekoliko gradova u regiji Luhansk.

Također, RIA bilježi i dnevne sukobe, pa je u ponedjeljak navedeno da se proruske snage bore kod Avdiivke, Marinke i Soledara u oblasti Donjeck.

Zanimljivo je da su na karti zabilježeni i uspjesi ukrajinske protuofenzive koja je počela početkom rujna. Tako se primjerice odabirom ranijeg datuma na karti vidi da su pod ruskom kontrolom i neka mjesta na istočnoj strani zemlje, koja su danas pod ukrajinskom vlašću. Time je i RIA potvrdila ukrajinska napredovanja i povlačenje ruskih trupa.

Izvor: RIA Novosti/screenshot
Izvor: RIA Novosti/screenshot

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar