Šojgu: Rusija nema potrebe koristiti nuklearno oružje u Ukrajini

Rat u Ukrajini 16. kol 202212:24 > 12:42 0 komentara
Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Rusija "nema potrebe" koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, rekao je u utorak njezin ministar obrane, opisujući medijska nagađanja da bi Moskva mogla rasporediti nuklearno ili kemijsko oružje u sukobu kao "apsolutnu laž".

“S vojne točke gledišta, nema potrebe koristiti nuklearno oružje u Ukrajini za postizanje postavljenih ciljeva. Glavna svrha ruskog nuklearnog oružja je odvratiti nuklearni napad”, rekao je Sergej Šojgu tijekom govora na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Moskvi.

“Mediji šire špekulacije o navodnoj uporabi ruskog taktičkog nuklearnog oružja tijekom specijalne vojne operacije ili o spremnosti za uporabu kemijskog oružja. Svi ti napadi informacijama su apsolutna laž”, dodao je.

VEZANA VIJEST

Šojgu je također ustvrdio da Sjedinjene Države i Britanija planiraju ukrajinske vojne operacije, te da je NATO višestruko povećao broj svojih snaga u istočnoj i središnjoj Europi.

Govoreći o Novom ugovoru START za kontrolu američkog i ruskog nuklearnog oružja, Šojgu je rekao da su razgovori o produljenju sporazuma “dvosmjerna ulica”, a situacija oko toga “teška”.

“Teška situacija se također razvija u vezi sa Ugovorom o ograničenju strateškog ofenzivnog naoružanja. Sporazum je na snazi ​​do 2026. godine”, dodao je Šojgu.

“S ruske strane obveze se ispunjavaju, deklarirane razine nosača i bojevih glava održavaju se unutar utvrđenih granica.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.