BiH mediji: Haag utvrdio RH sudjelovala u agresiji na BiH

Regija 29. stu 201713:16 > 13:21
AFP

ravorijek Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju "Prlić i ostali", po kojemu je presuđeno kako je postojao udruženi zločinački pothvat u kojemu je sudjelovala i Hrvatska, odmah nakon objave naišao je u srijedu na veliku pozornost medija u Bosni i Hercegovini.

“Haaški sud utvrdio da je Hrvatska sudjelovala u agresiji na BiH, Tuđman bio dio UZP-a”, naslov je kojim je o odluci Haaškog suda izvijestio čitani portal Klix ističući navode iz sudske odluke po kojima je Hrvatska tijekom rata u BiH imala stvarnu vlast u nekim općinama u BiH te kako je rat u toj zemlji imao karakter međunarodnog sukoba.

Portal Faktor, blizak Stranci demokratske akcije (SDA), izvijestio je da je u Den Haagu “Hrvatskoj presuđeno da je izvršila agresiju na BiH”.

Portal “Dnevnog avaza” također je na udarnom mjestu prenio kako je već prvostupanjska presuda implicirala odgovornost Hrvatske, što je sada potvrđeno.

Istodobno je istaknuto kako je neshvatljivo da se Srbija zapravo uspjela izvući iz slične situacije, unatoč nedvojbenoj odgovornosti koju je Beograd imao za rat u BiH.

“Veliko je pitanje kako je to Srbiji pošlo za rukom i zašto”, podsjeća “Avaz”.

U jednoj od prvih reakcija političara, predsjednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović kazao je kako mu je nevjerojatno da Haaški tribunal na ovaj način pokušava opisati ulogu Hrvata u ratu u BiH.

“Jako sam razočaran i iznenađen presudom”, kazao je Cvitanović za BHT 1 dodajući kako je neshvatljivo da se Hrvatima sudi za udruženi zločinački pothvat kada se zna kakvu je ulogu imao hrvatski narod tijekom rata prvi se suprotstavivši srpskoj agresiji.

“Razočaran sam i zatečen”, kazao je Cvitanović dodajući kao Hrvatsko vijeće obrane (HVO) nije bio nikakva zločinačka organizacija.

Sad i glasnogovornistvo suda prenijelo(od strazara): sva medicinska njega se pruza, molimo da ostanete mirni, dobit cete daljnje informacije.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.