Čović poziva na zatvaranje granice prema Srbiji radi zaustavljanja migranata

Regija 01. tra 201915:43 > 15:43
Izvor: (ilustracija)

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Mostaru da bi institucije Bosne i Hercegovine trebale zatvoriti istočnu granicu prema Srbiji kako bi zaustavile migrantski val nad kojim vlasti ove zemlje nemaju nadzor.

“Zatražit ćemo da institucije BiH koje danas funkcioniraju, zatvore granicu u pravom smislu riječi kako bismo znali tko nam ulazi u državu, tko je u njoj sada. A ništa od toga ne znamo”, rekao je Dragan Čović.

U izjavi za medije nakon sjednice predsjedništva HNS-a BiH rekao je kako se tek nagađa o tome kolik je broj migranata ušao u prva tri mjeseca u BiH. Nema točne evidencije ni o njihovu identitetu i to je velik sigurnosni, ali i politički izazov u ovoj zemlji, rekao je.

Čović je na konferenciji za novinare dodao kako BiH mora pod hitno promijeniti i Zakon o kretanju stranaca i azilu kako bi migrant u roku od 48 sati dobio odgovor na zahtjev za azilom.

U prva dva mjeseca u BiH povećao se broj migranata koji su ušli u BiH u odnosu na prošlu godinu. Procjenjuje se da je u BiH trenutačno smješteno oko 3500 migranata.

Čović je izrazio zabrinutost zbog navodne afere SOA-inog pokušaja podmetanja naoružanja radikalnim islamistima, selefijama kazavši kako mu se čini da je riječ o spekulacijama.

“Mi to pratimo sa zabrinutošću i tvrdimo da je to lansirano u vrijeme dolaska premijera Andreja Plenkovića u Neum. Netko pak u BiH tvrdi da je to učinjeno zbog izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Sve što smo do sada imali čista je spekulacija određenih ljudi kako bi stvorili drukčiji ambijent uoči nekih događanja”, rekao je Čović.

Objasnio je da je posljednja afera najbolji pokazatelj kako BiH ne funkcionira kao normalna država.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram