P.E.N. BiH poziva na odlučan obračun s povijesnim revizionizmom

Regija 02. lip 202012:48 > 12:53
Izvor: Ilustracija

Upravni odbor P.E.N. centra Bosne i Hercegovine oglasio se u utorak posebnom izjavom u kojoj je istaknuto kako je došlo vrijeme za odlučan obračun s povijesnim revizionizmom i ekstremizmom u toj zemlji.

“Vjerujemo da je došlo krajnje vrijeme da se jasno i otvoreno, u skladu s Poveljom i programskim ciljevima Međunarodnog P.E.N-a, suprotstavimo različitim vidovima ekstremne netoleracije, podjelama, nacionalizmu, radikalizaciji, pa i fašizaciji našeg društva, koja se postupno a vidljivo širi već tri desetljeća”, stoji u izjavi.

Upravni odbor P.E.N-a ovoga puta izravno je upozorio na revizionističke tendencije među Bošnjacima, posebice stoga što u glavnom gradu BiH, ali i u drugim sredinama postoje ulice i javne ustanove koje nose imena po nacističkim kolaboracionistima poput Huseina Đoze ili Mustafe Busuladžića.

VEZANE VIJESTI

Ovaj su centar prošlog mjeseca napustili istaknuti književnici Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Ivica Đikić i Željko Ivanković, nakon što je skupina od četrdesetak članova 9. svibnja javnim pismom osudila najavu održavanja mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu ocijenivši kako je taj vjerski čin zapravo “komemorativna misa za fašiste” te je stoga “sramota za grad i zemlju”.

“Ne mislim da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću ‘zastupanja’ neke od tih strana, kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a od 9. svibnja 2020. godine.

Po mome uvjerenju piščevo je da povijest ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. U svim njezinim ‘stranama'”, napisao je u svoje ime Lovrenović obrazlažući 19. svibnja razloge napuštanja bosanskohercegovačkog P.E.N-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.