Bosna i Hercegovina dobiva novi grad

Regija 23. ruj 202017:26 > 17:32
SRNA

Nacrtom zakona o gradu Derventi, o kojem se danas vodi rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, definira se da ta općina dobiva status grada, rekla je ministrica uprave i lokalne samouprave ovog entiteta Senka Jujić.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jujić je podsjetila da je općina Derventa 2019. godine na osnovu odluke Skupštine opštine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada dostavljanjem ove odluke Vladi Republike Srpske.

Ona je dodala da je, uz ovu odluku Skupštine općine, dostavljen i elaborat o opravdanosti zahtjeva za stjecanje statusa grada, koji sadrži cjeline – osnove za taj status, povijesne pretpostavke, geografski položaj, prirodne resurse, demografski, društveni i ekonomski razvoj, zaposlenost i gospodarsko poslovanje u 2018. godini, regionalne integracije i proračun.

Prema njenim riječima, Derventa je razvijena općina koja ima društveni, ekonomski, fiskalni i upravni potencijal, sposobnost izgradnje, razvoja i održavanja infrastrukture.

Ona je podsjetila da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da se grad zakonom može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, povijesnu i teritorijalnu cjelinu s odgovarajućom razinom razvoja.

Jujić je rekla da ovaj zakon propisuje ispunjavanje uvjeta za dobivanje statusa grada da ima više od 50.000 stanovnika i u posljednje tri godine na osnovu odluke o utvrđivanju stupnja razvijenosti jedinice lokalne samouprave ima status razvijene općine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.