BiH: Izabran novi predsjednik SIP-a, kaže da će izbora u listopadu svakako biti

Regija 30. ožu 202212:31
Izvor: N1 BiH

Suad Arnautović izabran je u srijedu za novog predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) a on je odmah nakon toga najavio kako će to tijelo nastaviti s pripremama čiji je cilj da se izbori provedu u listopadu unatoč činjenici da još nema dogovora o izmjenama izbornog zakona.

Arnautović je na mjestu predsjednika SIP-a naslijedio Željka Bakalara a izabran je uz potporu šest članova tog tijela kroz sustav njihove redovite rotacije. SIP čine po dva Hrvata, Bošnjaka i Srbina te jedan član koji se bira iz reda manjinskih entičkih skupina.

U BiH još nema dogovora među vodećim bošnjačkim i hrvatskim političkim strankama o izmjenama izbornog zakona čiji je cilj njegovo usklađivanje s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH kojima je utvrđena diskriminacija građana u izbornom procesu no Arnautović je u srijedu potvrdio kako će se s pripremama za jesenske izbore nastaviti jer je to obveza koja proistječe iz važećih zakonskih odredbi.

“Mi smo imenovani kako bismo provodili izborni zakon… a on točno propisuje rokove i jedna od naših prvih obveza je raspisati izbore ove godine”, kazao je Arnautović.

Sadašnji izborni zakon BiH predviđa da se opći izbori održavaju svake četiri godine prve nedjelje u listopadu.

SIP pak ima obvezu raspisati te izbore najkasnije 150 dana prije njihove provedbe što znači da to treba učiniti do 4. svibnja.

Hrvatske političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ne odbacuju mogućnost bojkota tih izbora ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakona za što ima još vremena no sva politički usuglašena rješenja morala bi dobiti potporu i u parlamentu BiH kroz odgovarajuće izmjene zakona ali i ustava.

Dodatni problem za SIP je činjenica da trenutačno nema odluke Vijeća ministara BiH o financiranu izbora jer još nije usvojen državni proračun za 2022. godinu.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH uključujući tu i one iz EU i SAD te OESS-a kao i Ured visokog predstavnika (OHR) snažno podupiru provedbu listopadskih izbora te traže od vlasti da osiguraju potrebna sredstva a hrvatskim strankama poručuju da razmisle isplati li im se bojkotirati izbore jer u tom slučaju gube mogućnost sudjelovanja u vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar