Bivšem direktoru Bosnalijeka 12 godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Regija 21. ruj 202314:43 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Županijski sud u Sarajevu u četvrtak je na 12 godina zatvora osudio Edina Arslanagića, bivšeg direktora najveće farmaceutske tvrtke u BiH Bosnalijek, nakon što ga je proglasio krivim za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, krivotvorenje službenih isprava i sklapanje štetnih ugovora.

Uz Arslanagića nepravomoćno su proglašene krivima još tri osobe koje su s njim činile organiziranu kriminalnu skupinu uključenu u ove nezakonitosti. Šefik Handžić osuđen je na 10 godina zatvora, kao i Hasan Šepo, a Jasmin Šepo dobio je sedam godina zatvora.

Optužnica ih je teretila da su, sklapanjem sumnjivih ugovora između Bosnalijeka i još dvije tvrtke, u razdoblju od 2005. do 2012. utajili više od 23 milijuna konvertibilnih maraka odnosno 11,7 milijuna eura.

Presudom, na koju je dopuštena žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH, osuđenima je, uz zatvorske kazne, izrečena i mjera oduzimanja nepokretnosti te novca, dionica vrijednih oko 10 milijuna eura.

Zbog počinjenja sličnih kaznenih djela, odnosno sklapanja štetnih ugovora i pranja novca u iznosu od oko pet milijuna eura, optužnica je ranije ove godine podignuta i protiv Arslanagićeva nasljednika na mjestu direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića, kao i protiv još 10 osoba koje su s njim u tome surađivale.

Bosnalijek slovi za jednu od najprofitabilnijih privatnih tvrtki u BiH, a u 2022. imala je prihod od 222 milijuna konvertibilnih maraka odnosno 113 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!