Bolnica u Doboju nabavila maske za varenje umjesto medicinskih maski

Regija 01. srp 202217:33 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Ravnatelj bolnice Sveti apostol Luka u Doboju Mladen Gajić optužen je za nesavjestan rad u službi, što se odnosi na nabavu medicinske opreme tijekom pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj. Umjesto zaštitnih medicinskih maski bolnica je nabavila maske za varenje i tako je oštećen gradski proračun Doboja.

Potvrđeno je to danas na ročištu Gajiću, prilikom čega su pročitani detalji sporazuma o priznanju krivnje koji je sklopio s Republičkim javnim tužiteljstvom i pristao na 10 mjeseci zatvora.

Optužen je da je proveo postupak javne nabave zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i Javne ustanove „Dom za starije osobe Doboj“, pregovaračkim postupkom bez objave obavijesti o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM s PDV-om.

Dodaje se da je optuženi, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa te propuštanjem nadzora – koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske, isporučena nemedicinska roba – oštetio proračun grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio s agencijom “Travel 4 fun” d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacijske uvjete za sudjelovanje u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji.

“Umjesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba. Umjesto zaštitnih odijela, isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočala, naočale za zavarivanje”, kazala je danas tužiteljica Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ukoliko Okružni sud Banjaluka prihvati sporazum i Gajić bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi “korona ugovori”. Republičko javno tužiteljstvo još uvijek vodi istragu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih koji se također sumnjiče za brojne zloupotrebe u postupcima javnih nabavki tijekom pandemije.

Predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević je za 18. srpanj zakazao ročište za razmatranje sporazuma.

“Ovo je prvi postupak iz tzv. “korona predmeta” koji se odnose na sumnje u visoku korupciju tijekom pandemije virusa korona u RS. Osuđujuća presuda u ovom predmetu bila bi značajna Tužiteljstvu za drugi postupak koji će uslijediti”, kazala je danas tužiteljica Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ona je navela kako se u predmetu Gajić dogodila “neubičajena situacija”.

“Tužiteljstvo se, prije zaključenja sporazuma, obratilo zakonskom zastupniku Grada Doboja, Pravobraniteljstvu RS (sjedište zamjenika u Doboju), u vezi sa izjašnjenjem o naknadi štete prouzrokovane ovim kaznenim djelom. Od njih smo primili dopis u kojem su podnijeli prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva. Nakon toga su dostavili novi podnesak u kojem ga povlače”, rekla je Tadić – Stojisavljević.

Ispostavilo se da je Gajić sam isplatio štetu od 82.320 KM, a uplatnicu je danas donio i na sud. Potvrdio je to i njegov odvjetnik Siniša Mikić.

“U ovom djelu nije bilo koruptivnog elementa. Svjedoci su potvrdili da nitko nije tražio i uzeo novac. Gajić je od početka inzistirao da, ukoliko se utvrdi šteta, obešteti gradski proračun. Odmah je reprogramirao svoj kredit i opteretio se dugom da bi vratio novac”, kazao je Mikić.

Gajić se neposredno nakon puštanja iz pritvora, u fazi istrage, vratio na mjesto direktora dobojske bolnice, a inače je i vijećnik u Skupštini grada Doboja.

“Apsurdno je i da je on instruktor mnogim institucijama za postupke javnih nabavki. To mu je uže područje iz magisterija”, kazao je danas na sudu njegov branitelj, prenosi Mondo.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.