Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora

Regija 18. tra 202419:47
AFP

Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.

Već dulje od dva tjedna vladajući i oporba lomili su koplja u pokušajima da usuglase ključne preporuke promatračke misije ODIHR o uspostavi uvjeta za poštene izbore poslije optužbi da su prosinački izbori bili pokradeni. Oporba je također tražila i odlaganje beogradskih izbora kako bi se održali istodobno s izborima za lokalne samouprave, ali tek kad budu primijenjene sve ključne preporuke međunarodnih promatrača iz misije ODIHR.

Ana Brnabić je danas novinarima rekla kako je, uz konzultacije s predsjednikom države, donijela odluku da se prihvati zahtjev stranaka oporbe i svi lokalni izbori održe zajedno s beogradskim, 2. lipnja.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare, objasnila je kako to znači da se o izmjenama Zakona o lokalnim izborima u subotu raspravlja u Skupštini Srbije kako bi se i lokalni izbori mogli raspisati sukladno zakonu i Ustavu.

Oporbene stranke i koalicije podijeljene su u pogledima treba li sudjelovati na tim izborima, a njihovi argumenti su da još nisu ispunjene ključne preoporuke ODIHR-a čije bi usvajanje jamčilo poštenije izborne uvjete – od uređivanja popisa birača i otvaranja provladinih medija za poruke i stajalište oporbe, te za sprječavanje dužnosničke kampanje, kojoj vladajući pribjegavaju.

Predstavnici oporbe najavili su da će u petak priopćiti svoju odluku hoće li sudjelovati na izborima.

Izbori u Beogradu ponavljaju se nakon što ni poslije tri pokušaja relativni pobjednik prosinačkih izbora – Srpska napredna stranka, s koalicijskim partnerima nije uspjela uspostaviti vijećničku većinu u Skupštini Beograda. Oporba je te izbore nazvala pokradenim ukazujući na brojne zlouporabe, izborni inženjering, te migraciju birača, od kojih su mnogi dovođeni iz Republike Srpske da glasaju u Beogradu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.