Dodik ne odustaje od svojih planova u BiH, Dačić mu obećava potporu Srbije

Regija 25. lis 202113:19
Izvor: N1

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je u ponedjeljak kako ne odustaje od donošenja zakona kojima bi se osporile brojne ovlasti te države i prenijele na razinu entiteta, a predsjednik skupštine Srbije Ivica Dačić istodobno je kazao kako Republika Srpska i dalje može računati na punu potporu Beograda.

Dačić je u Banju Luku došao kako bi sudjelovao u obilježavanju 30 godina rada parlamenta RS-a koji se smatra sljednikom tzv. “skupštine srpskog naroda u BiH”, protuustavno uspostavljene 1991., što je bio uvod u rat u toj zemlji.

Dačić je u ponedjeljak kazao kako je taj čin od prije tri desetljeća pokazao vjeru da Srbi mogu biti “sami na svome” i da u tome imaju apsolutnu potporu Srbije.

Dodik je na konferenciji za medije Dačića nazvao političarem koji je “veoma kompetentan” za stanje u BiH i koji je spreman pomoći RS-u kad je to moguće.

Dodik tvrdi da je RS jedina samoodrživa, a da BiH i Federacija to nisu i ne mogu biti, pa se to pokušava prikriti i mijenjati odnos snaga kroz “kriminalne odluke” Ustavnog suda i visokih predstavnika.

Potvrdio je kako će upravo stoga inzistirati da parlament RS-a idućih dana donese zakone kojima će tom entitetu “vratiti” ovlasti prenesene na razinu BiH kao države.

“Budite sigurni da ćemo to učiniti”, kazao je Dodik.

Dodao je kako i dalje nudi “pregovore s Federacijom BiH”, a da je jedina osoba s kojom u RS-u neće razgovarati visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt sve dok njegovo imenovanje ne bude potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN.

Dačić je kazao kako Srbija ostaje zainteresirana za očuvanje mira, ali i statusa RS te poštivanje Daytonskog sporazuma, za kojega tvrdi da je izigran time što su neke ovlasti s entitetskih prenesene na razinu BiH.

“Svaka odluka koja se donosi mora se temeljiti na suglasnosti sva tri naroda i oba entiteta”, kazao je čelnik srbijanskog parlamenta dodajući kako u Beogradu uz to žele održati “žive veze” s RS. Konstatirao je kako između tog entiteta i Srbije ne postoje nikakve granice bez obzira na postojanje onih međunarodno priznatih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar