Dodik ostao usamljen, oporba ga optužila za političke manipulacije

Regija 24. tra 202316:33 0 komentara
N1

Čelnici političkih stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, predvođene Miloradom Dodikom, u ponedjeljak su potpisali izjavu kojom su zaprijetili povlačenjem iz vlasti na državnoj razini ako se tom entitetu ne prepuste nepokretnosti u vlasništvu BiH, no oporba ih u tome nije poduprla.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević ocijenio je kako je Dodikova deklaracija zapravo “obični pamflet” koji aktualnom predsjedniku RS služi samo kako bi prikrio katastrofalno financijsko stanje u entitetu.

“Taj je dokument pun političkih besmislica”, kazao je Miličević novinarima u Banjoj Luci pojašnjavajući zbog čega SDS odbija potpisati Dodikovu izjavu. Partija demokratskog progresa (PDP), koja je također dio oporbenog bloka, o tom dokumentu s Dodikom nije željela ni razgovarati.

Dodik je nakon toga ipak okupio saveznike s kojima je u vlasti, a oni su potpisali izjavu odnosno “plan” od dvadesetak točaka u kojima, uz ostalo, stoji prijetnja kako će se iz Ustavnog suda BiH povući suci srpske nacionalnosti, a RS će na administrativnoj  granici s Federacijom BiH uspostaviti stalni policijski nadzor.

Sve bi to uslijedilo ako bi u parlamentu BiH bio razmatran zakon o državnoj imovini. Dodik tvrdi kako imovinu imaju samo entiteti, dok BiH kao država ima samo vanjsku granicu, ali ne i teritorij i nepokretnosti koje su na njemu. Presudu Ustavnog suda BiH, po kojoj entiteti ne smiju raspolagati nepokretnostima dok se to pitanje ne uredi državnim zakonom, proglasio je protivnom Daytonskom sporazumu.

“RS ovime ulazi u proces jačanja ovlasti koje je imala sukladno Daytonskom sporazumu”, kazao je Dodik optužujući Ustavni sud BiH za kršenje ustava.

Dodao je kako RS na ovaj način želi zaustaviti “sramno ponašanje” međunarodne zajednice u BiH koju optužuje da je pristrana.

Ranija najava potpisivanja ovakve izjave izazvala je burne reakcije u bošnjačkim i građanskim strankama, čiji su čelnici, s druge strane, potpisali zajedničku izjavu da će svim sredstvima braniti pravo BiH da sačuva svoju imovinu i spriječiti da RS preuzme vlasništvo nad nepokretnostima na njenom teritoriju.

Spor oko vlasništva nad državnom imovinom prouzročio je prvu veliku političku krizu u BiH nakon što je u njoj uspostavljena nova vlast na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu 2022. godine.

Prema sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ današnja BiH pravni je sljednik imovine koja je nekada bila društveno odnosno državno vlasništvo iz SR BiH i Republike BiH, koja je bila uspostavljena od 1992-1995.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!