Srpski mediji: EP će zatražiti prekid pregovora EU-a sa Srbijom

Regija 28. ruj 202216:09
Izvor: N1/Ilustracija

Europski parlament zatražit će od Europske unije da obustavi pregovore za članstvo sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji, navodi se u nacrtu o novoj strategiji EU-a u procesu proširenja, a u koji je Radio Slobodna Europa imala uvid.

“Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnom politikom EU-a i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije“, ističe se u nacrtu izvještaja.

O ovom dokumentu zastupnici Europskog parlamenta raspravljat će na vanjskopolitičkom odboru 13. listopada, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Europskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje tijekom studenog.

Rezolucije Europskog parlamenta nisu pravno obvezujuće za zemlje članice niti ostale europske institucije.

Europski socijaldemokrati, druga po veličini stranka u Europskom parlamentu, smatraju da EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili su da će se to uvrstiti u izvještaj Europskog parlamenta o proširenju.

Radio Slobodna Europa podsjeća da od početka rata u Ukrajini, Europska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu s odlukama EU-a.

Zemlje kandidati za EU trebale bi progresivno uskladiti vanjske politike s politikama Europske unije, uključujući i sankcije, navodi se u Bruxellesu.

Srbija je jedina država u regiji koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana usuglasile sve politike s politikama EU-a.

Prema Europskoj komisiji, instituciji koja ocjenjuje spremnost jedne zemlje u integracijama, Srbija je spremna otvoriti i klaster tri koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast. Ovaj klaster bi se, zapravo, trebao otvoriti u prosincu ove godine.

Međutim, sada, diplomatski izvori tvrde da će 2022. godina proći bez ikakvog pomaka u pristupnim pregovorima, upravo zbog odnosa Srbije s Rusijom.

Piculin glasnogovornik: Formulacija je drugačija

Redakciji N1info javio se glasnogovornik eurozastupnika Tonina Picule koji navodi da je Picula autor izvješća na koje se poziva Radio Slobodna Europa.

“Točna formulacija dosta je drugačija: Ne traži se prekid pregovora nego njihov nastavak uvjetujemo poštivanjme politike EU-a prema Rusiji i napretkom u ključnim reformama”, pojašnjava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar