Filipović: Ponavljanje crnogorske povijesti od kralja Nikole do Đukanovića

N1

U nedjelju crnogorski birači u drugom krugu biraju novog predsjednika, a odlučit će se između aktualnog, dugovječnog Mila Đukanovića i izazivača Jakova Milatovića. "Kampanja je bila iznenađujuće mirna," kaže analitičar Ljubomir Filipović, koji smatra da Đukanović, iako ulazi u utrku s boljim rezultatom iz prvog kruga, ima malo šanse. "Milatović ima podršku ostalih kandidata iz prvog kruga koja ga dovodi do 60 posto glasova, teško Đukanović to može stići."

Iako je aktualna tehnička vlada Dritana Abazovića pokušala osporiti posljednju odluku Mila Đuikanovića prije izbora, onu o raspuštanju parlamenta, čini se da prijevremene izbore neće moći spriječiti. “Ta vlada trenutno ima podršku 3 posto glasača, tako da se izborna utrka nastavlja i nakon nedjelje, sve do izbora koji će biti početkom ljeta,” kaže Filipović koji misli da najveći rizik za Crnu Goru predstavlja  prosrpska orjentacija stranaka okupljenih oko Milatovića.

“Oni paze da ne pređu crvenu liniju, poput pitanja članstva u NATO-u i EU, ali u isto vrijeme agresivnom kadrovskom politikom mijenjaju naše institucije.”

“Takva je naša sudbina, Crna Gora je 1918. izgubila neovisnost dijelom i zbog odbojnosti javnosti prema Kralju Nikoli koji je državu vodio slično kao i Đukanović. I tada dio suverenista nije bio spreman stati uz njega. Povijest se na neki način ponavlja,”  smatra Filipović. ” Može se reći i da je na dijelu druga kotnrarevolucija u samo 30 godina. Prvu je 1989. proveo sam Đukanović, a nama ostaje nada da će i u ovoj drugoj ljudi oko Jakova Milatovića, nakon što osvoje vlast, zauzeti malo drukčije, suverenističke pozicije. Tako je to bilo s Đukanovićem.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.