Građani i tvrtke iz Crne Gore šalju pomoć: Hrvatska je nama jako pomogla 1979.

Regija 31. pro 202014:12 > 15:291 komentar
petrinja, potres
Izvor: Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Brojne tvrtke, udruge, pojedinci u Crnoj Gori izdvajaju u četvrtak novac za pomoć stradalima u razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji i prisjećaju se "nemjerljliva" doprinosa Hrvatske Crnoj Gori kada je bila pogođena potresom 1979. godine.

Zbog velikog interesa građana Crne Gore koji žele pomoći, veleposlanstvo RH objavilo je informacije o službenim računima putem koji se se mogu donirati sredstva u fond “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Crveni križ Crne Gore otvorio je kod crnogorskih banaka žiro račun na koji fizičke osobe i tvrtke mogu izravno uplaćivati novac za postradale. Uz pomoć mobilnih operatera aktivirat će se donatorska linija putem koje će građani Crne Gore SMS porukama moći donirati novac.

„Prikupljeni novac bit će proslijeđen Hrvatskom Crvenom križu, koji je od početka aktivan u evakuaciji, pružanju prve pomoći i distribuciji interventne pomoći ugroženom stanovništvu“, priopćeno je iz Crvenog križa Crne Gore.

Središnja banka Crne Gore priopćila je u četvrtak da je za pomoć u saniranju posljedica namijenila pet tisuća eura, a velik broj tvrtki izdvaja između tisuću do pet tisuća eura kao što su tvrtke Donator, Farmalab, Cerovo te zaposleni kompanije Ledo Crna Gora.

“Dobro se sjećam potresa u Crnoj Gori 1979. Bio sam u vojsci na Prevlaci. Tito je bio u Igalu. Pozvao je radne ljude Jugoslavije da pomognu. Nemjerljiv je doprinos koji je dala i Hrvatska. Sad je red na nama da pomognemo”, rekao je za Vijesti Vlado Nikaljević, vlasnik jedne od tvrtki koja je donirala novac.

Dio crnogorskih općina već je izdvojio novac. Podgorica donira 10 tisuća eura, a Tivat i Budva po pet tisuća eura. Financijsku pomoć obećao je i Herceg Novi, a Kotor je ponudio smještaj stanovnicima pogođenog područja čije su kuće stradale u potresu.

Dnevnik Vijesti odlučio je da prihod od prodaje cijele naklade blagdanskog broja tog lista donira Republici Hrvatskoj za obnovu nakon potresa, a istodobno na svom portalu www.vijesti.me u posebnoj rubrici pod naslovom “Crna Gora na nogama – nastavlja se pomoć za pogođene zemljotresom u Hrvatskoj”, prati akciju prikupljanja pomoći.

Ranije su crnogorski dužnosnici kolegama u Hrvatskoj obećali pomoć Crne Gore „u mjeri mogućeg“, za obnovu nakon potresa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar